Αρχική Ν. Αχαΐας Βραχνάς για δεκάδες επιχειρήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία τα πυρόπληκτα δάνεια που...

Βραχνάς για δεκάδες επιχειρήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία τα πυρόπληκτα δάνεια που πήραν το 2007

Αντιμέτωπες με το βραχνά των απαιτήσεων από τράπεζες για εξόφληση δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου, μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις σε Αχαΐα και Ηλεία.

Επιχειρηματίες της Αχαΐας και της Ηλείας που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, λόγω ζημιών που είχαν υποστεί από φυσικές καταστροφές (σεισμούς ή τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007) έχουν αρχίσει να λαμβάνουν από τις τράπεζες, ειδοποιητήρια ζητώντας την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αρνούμενες οποιαδήποτε λύση.

Από τις τράπεζες έχουν σταλεί εξώδικες επιστολές σε επιχειρήσεις με τις οποίες ζητούν την εξόφληση ολόκληρου του ληξιπρόθεσμού ποσού του δανείου ειδάλλως, όπως τονίζεται στα εξώδικα, «η τράπεζα οφείλει να προχωρήσει σε καταγγελία της ως άνω σύμβασης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι εγγυητής, θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή, αφού πρώτα όμως βεβαιώσει το χρέος στον οφειλέτη και το «περάσει» στην Εφορία. Ως εκ τούτου, η επιχείρηση θα βρεθεί μέσα σε ένα βράδυ να χρωστά ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις εξώδικες προσκλήσεις των τραπεζών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλην της ολοσχερούς εξόφλησης.

Συνεπώς Αχαΐα και Ηλεία βρίσκονται ήδη σε μία ανείπωτη ταλαιπωρία καθώς το πλεονέκτημα της χορήγησης εγγυήσεως του δημοσίου γίνεται ξαφνικά θηλιά στον λαιμό των επιχειρήσεων που έλαβαν τέτοια δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομίας συμφώνησε με τους θεσμούς σχετικά με την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ακόμα και αυτών που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: patrastimes.gr