Αρχική Ν. Αρκαδίας Βλάσης σε Υπουργό Παιδείας: «Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης θα τους στείλετε...

Βλάσης σε Υπουργό Παιδείας: «Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης θα τους στείλετε στην Κόρινθο;»

Την διατήρηση όλων των ειδικοτήτων, των τμημάτων και των τομέων του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης και του ΕΠΑΛ Άστρους ζήτησε με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Για ακόμη μία χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν τμήματα και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους σπουδαστές και να απειλείται η συνέχιση των σπουδών τους.

Συγκεκριμένα, φέτος έκλεισε η ειδικότητα Δομικών της Γ’ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης αλλά και ο τομέας Πληροφορικής της Β’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Άστρους! Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης, που ακολουθούσαν την ειδικότητα Δομικών, θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν ειδικότητα, χάνοντας επί της ουσίας μία χρονιά, είτε να συνεχίσουν την ίδια ειδικότητα στο ΕΠΑΛ Κορίνθου! Τα ερωτήματα για την απόφαση να μη λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδικότητα φέτος πληθαίνουν, αν συνυπολογίσουμε πως είχαμε αύξηση των μαθητών που επρόκειτο να την παρακολουθήσουν (από 4 στη Β’ Λυκείου έγιναν 6 στη Γ’ Λυκείου). Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, στην πράξη αποδεικνύεται ότι ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ αδιαφορούν για τα ΕΠΑΛ, αφού κάθε χρονιά τα απαξιώνουν και τα αποδυναμώνουν περισσότερο. Ο κ. Υπουργός οφείλει να κινηθεί άμεσα, ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη και να στηριχθούν τα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, κανένα τμήμα ή τομέας στο 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και στο ΕΠΑΛ Άστρους. Επίσης ζητά λεπτομερή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Γαβρόγλου
Θέμα: Διατήρηση όλων των ειδικοτήτων, τμημάτων και τομέων στο 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και στο ΕΠΑΛ Άστρους

Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας – οι οποίες διατυπώθηκαν σαφώς και κατά την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το Φλεβάρη του ‘18 στην Τρίπολη στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση – στην πράξη αποδεικνύεται ότι ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ αδιαφορούν για τα ΕΠΑΛ, αφού κάθε χρονιά τα απαξιώνουν και τα αποδυναμώνουν περισσότερο.

Για ακόμη μία χρονιά παρατηρούμε ότι κλείνουν τμήματα και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους σπουδαστές και να απειλείται η συνέχιση των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, φέτος έκλεισε η ειδικότητα των Δομικών της Γ’ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης αλλά και ο τομέας Πληροφορικής της Β’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Άστρους!

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης, που ακολουθούσαν την ειδικότητα Δομικών, θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν ειδικότητα, χάνοντας επί της ουσίας μία χρονιά, είτε να συνεχίσουν την ίδια ειδικότητα στο ΕΠΑΛ Κορίνθου! Τα ερωτήματα για την απόφαση να μη λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδικότητα φέτος πληθαίνουν, αν συνυπολογίσουμε πως είχαμε αύξηση των μαθητών που επρόκειτο να την παρακολουθήσουν (από 4 στη Β’ Λυκείου έγιναν 6 στη Γ’ Λυκείου). Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους.

Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συστηματική συρρίκνωση των ΕΠΑΛ αλλά και μια γενικότερη υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας μέσω σύμπτυξης ειδικοτήτων κτλ, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, κανένα τμήμα ή τομέας στο 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης και στο ΕΠΑΛ Άστρους;
2. Θα προχωρήσετε στην εξαγγελθείσα αναβάθμιση των ΕΠΑΛ της χώρας; Ποιοι είναι πυλώνες και ποιο το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αυτής;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 59χρονος που είχε ρημάξει κάβες και σούπερ μάρκετ κλέβοντας ποτά στην Κόρινθο
Επόμενο άρθροΤροπολογία “ξεμπλοκάρει” τη μεταφορά των μαθητών!