Αρχική Ν. Κορινθίας “Να κλείσει το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου και να αποδοθεί άμεσα ο χώρος...

“Να κλείσει το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου και να αποδοθεί άμεσα ο χώρος στην τοπική κοινωνία”

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, κατέθεσαν τέσσερις Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, οι Βασιλακόπουλος Θεόδωρος, Αλεξανδρής Σαράντος, Τζαμουράνης Γεώργιος και Χρυσαδάκος Σταύρος, ερωτούν τον Περιφερειάρχη, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να κλείσει το Κέντρο Κράτησης και να αποδοθεί άμεσα ο χώρος στην τοπική κοινωνία αλλά και αν προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει ψήφισμα καταδίκης της λειτουργίας του συγκεκριμένου Κέντρου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Από τον Αύγουστο του 2012 λειτουργεί στην Κόρινθο, στο στρατόπεδο (του 6ου Συντάγματος Πεζικού) το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου.

Στο Κέντρο κρατούνται πάνω από 800 κρατούμενοι μόνο και μόνο επειδή έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Κατά περιόδους μάλιστα έχουν κρατηθεί και πολλοί ανήλικοι και έχουν σημειωθεί εξεγέρσεις από τους κρατουμένους, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης, αλλά κυρίως για το αδιανόητο αυτής καθαυτής της κράτησης τους. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι αντίστοιχες με τις συνθήκες κράτησης μιας φυλακής.

Η νομική τους εκπροσώπηση είναι προβληματική, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα νομικής συνδρομής και οι περισσότεροι από αυτούς δε διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο.

Επομένως, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα που έχουν είναι προβληματική και πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε οι διερμηνείς, για να τους διευκολύνουν στην επικοινωνία τους.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη τόσο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικά κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα όσο καιρό βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την λειτουργία του Κέντρου και είχε δεσμευτεί ότι θα το κλείσει άμεσα, όταν θα έρθει στην εξουσία.

Τη δέσμευση αυτή βέβαια, όπως και πολλές άλλες άλλωστε, την αποποιήθηκε με μεγάλη ευκολία αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο χώρος που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη δομή είναι ένας τεράστιος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Κορινθιακής κοινωνίας.

Θα μπορούσε να φιλοξενήσει αθλητικές εγκαταστάσεις (η Κόρινθος έχει άμεση ανάγκη από ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο και από ένα δεύτερο κολυμβητήριο, για να καλύψει τις ανάγκες της νεολαίας), να αποτελέσει ένα χώρο αναψυχής και πρασίνου και να φιλοξενήσει πολλές από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα την Αστυνομική Διεύθυνση και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, έναντι υψηλότατων ενοικίων. Μάλιστα, από τον νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Καλλίρη είχε προταθεί στην αρχή της θητείας του να στεγαστούν και πολλές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Επειδή η λειτουργία του Κέντρου Κράτησης αποτελεί άγος και προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλεί τη δημοκρατική συνείδηση των Κορινθίων –και όχι μόνο- πολιτών και παράλληλα στερεί από τους πολίτες της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το χώρο για της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να κλείσει το Κέντρο Κράτησης και να αποδοθεί άμεσα ο χώρος στην τοπική κοινωνία;
2. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να υιοθετήσει ψήφισμα καταδίκης της λειτουργίας του συγκεκριμένου Κέντρου με το σκεπτικό που παρατίθεται παραπάνω;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Βασιλακόπουλος Θεόδωρος
Αλεξανδρής Σαράντος
Τζαμουράνης Γεώργιος
Χρυσαδάκος Σταύρος