Αρχική Eπικαιρότητα Το brain drain αυξάνεται – Η ανεργία μειώνεται

Το brain drain αυξάνεται – Η ανεργία μειώνεται

Μπορεί τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία Ιουνίου να είναι θετικά, καθώς θα δείχνουν πως συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση του αριθμού των ανέργων και η ανεργία διατηρήθηκε κάτω από το 20%, ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι που γίνεται αυτό δεν αποτυπώνονται στην έρευνα της Στατιστικής Αρχής.

Ο πρωταρχικός λόγος που οι άνεργοι εμφανίζονται μειωμένοι είναι η διαρκής αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού (brain drain) που καταγράφεται από το 2014, δηλαδή οι Έλληνες, εργαζόμενοι υψηλών προσόντων, που εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Οι ξενιτεμένοι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονται μεταξύ 250.000 και 500.000 εργαζομένων, με την ακριβή εκτίμηση να μην είναι ασφαλής, καθώς η ερευνητική προσέγγιση διαφέρει και δεν έχει υπάρξει επίσημη στατιστική έρευνα για αυτό.

Κοινωνιολογικά αυτό που όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης είναι πως σήμερα δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην γνωρίζει τι είναι η οικονομική μετανάστευση.

Αλλά και τα επίσημα στοιχεία για το ενεργό εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του brain drain στην αγορά εργασίας.

Τον Ιανουάριο του 2010 εργασία στην Ελλάδα είχαν 4,46 εκατομμύρια άτομα και άνεργοι ήταν 583 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή ο αριθμός εκείνων που εργάζονταν και ο αριθμός εκείνων που ήταν άνεργοι (αθροιστικά αποτελούν το ενεργό εργατικό δυναμικό) συνολικά έφθασε στα 5 εκατομμύρια άτομα. Τον Μάιο του 2018 εργασία στην Ελλάδα είχαν 3,84 εκατομμύρια άτομα και άνεργοι ήταν 913 χιλιάδες. Δηλαδή το ενεργό εργατικό δυναμικό συνολικά έφθανε στα 4,7 εκατομμύρια άτομα.

Εάν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη προκύπτει πως σήμερα το ενεργό εργατικό δυναμικό είναι κατά 300.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2010. Και αυτή η τάση καταγράφεται ήδη από το 2014.

Το μόνον σίγουρο είναι πως οι 300.000 λιγότεροι εργαζόμενοι και άνεργοι δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς που είναι απόμαχοι της εργασίας και αποτελούν το μη ενεργό εργατικό δυναμικό. Γιατί; Το μη ενεργό εργατικό δυναμικό ήταν στα 3,3 εκατομμύρια άτομα το 2010 και μειώθηκε κατά 133 χιλιάδες άτομα στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2018 (ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια άτομα). Εάν οι 300.000 εργαζόμενοι είχαν καταστεί μη ενεργό εργατικό δυναμικό, αυτό θα είχε αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία. Αλλά αντί να αυξηθεί το μη ενεργό εργατικό δυναμικό στην περίοδο 2010-2018, τελικά μειώθηκε κάτι που σχετίζεται με τη φυσιολογική θνησιμότητα του πληθυσμού.