Αρχική Eπικαιρότητα Οι Πανελλαδικές μένουν αλλά αλλάζουν – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Οι Πανελλαδικές μένουν αλλά αλλάζουν – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας

Περιμένουμε εδώ και μήνες τις ανακοινώσεις για το νέο σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από ότι φαίνεται έχει φτάσει η ώρα να γίνουν.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, το νέο σύστημα θα προσομοιάζει σε αυτό των δεσμών με τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και όχι με αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ο βαθμός θα μετράει κατά 15% με 20% για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Για το απολυτήριο Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις ενδοσχολικού τύπου, σε τέσσερα μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας.

Τα τέσσερα μαθήματα είναι τα εξής: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία.

Σε αυτά τα τέσσερα μαθήματα οι υποψήφιοι θα γράφουν υποχρεωτικά ένα ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο.
Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης ΓΕΛ, πλην της Φυσικής Αγωγής προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.

Αυξάνονται οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας των κρίσιμων ανά επιστημονικό πεδίο μαθημάτων (των μαθημάτων δηλαδή που εξετάζονται πανελλαδικά) ενώ εντάσσονται στα σχολεία δράσεις συνεργασίας και εθελοντισμού.

Οι Πανελλήνιες θα έχουν τέσσερα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Παραμένουν τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν και φέτος οι υποψήφιοι, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών, και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.

Δημιουργείται ζώνη «ελεύθερης πρόσβασης» των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου. Αυτό θα ισχύει μόνο για σχολές και τμήματα «χαμηλής ζήτησης» της ανώτατης εκπαίδευσης.