Αρχική Eπικαιρότητα Αρχιπέλαγος:Συνεχείς παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων από Τούρκους ψαράδες

Αρχιπέλαγος:Συνεχείς παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων από Τούρκους ψαράδες

Στην ασυδοσία που επιδεικνύουν Τούρκοι ψαράδες οι οποίοι και εμμένουν στην παραβίαση των χωρικών μας υδάτων, από όπου και πραγματοποιούν αλιευτικές εργασίες, αναφέρθηκε η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μήλιου, «Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο. »

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η διευθύντρια ερευνών του Αρχιπελάγους, σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας. », προσθέτοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη φτάνουν πλέον μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά.

Όσον αφορά την παράμετρο των αντιδράσεων του ελληνικού λιμενικού , στις προκλήσεις, η Κα Μήλιου υποστήριξε ότι το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό.

«Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό .Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης. Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» τόνισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Διευθύντρια Ερευνών, το εν λόγω ζήτημα, παίρνει επιπρόσθετες διαστάσεις διότι το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο.
Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.