Αρχική Eπικαιρότητα «Η Πυροσβεστική μας είχε αφήσει στα τυφλά»-Τι κατέθεσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ

«Η Πυροσβεστική μας είχε αφήσει στα τυφλά»-Τι κατέθεσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ

Πρόσωπο-κλειδί, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που ήταν στην μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα σήμερα το μεσημέρι, δίνοντας στον δικαστικό λειτουργό πληροφορίες για το πώς φτάσαμε στην τραγωδία με τους 91 νεκρούς.

Από τα όσα είπε ο αξιωματικός είναι ξεκάθαρο, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή λειτουργούσαν «στα τυφλά», χωρίς καμία ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής ή από τις κατά τόπους δυνάμεις της, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ο αξιωματικός ξεκαθάρισε ότι δεν βρέθηκε κανένας από την πυροσβεστική την ώρα της κατάσβεσης, που να τον ενημερώσει για το πόσο είχε ξεφύγει η πυρκαγιά, αλλά και για το γεγονός ότι είχε κατεύθυνση το Μάτι.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, ότι επειδή γνωρίζει την περιοχή, καθώς είναι χρόνια κάτοικός της, από μόνος του έβλεπε την πορεία της φωτιάς και άρχισε να ανησυχεί, ενώ χωρίς κανένας από την πυροσβεστική να του το πει, εκκένωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Ο δικαστικός λειτουργός φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, να θεωρεί κομβικό σημείο της έρευνάς του, τη διαδικασία με την οποία η κάθε πληροφορία για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς, έφτανε στους αρμόδιους που έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για την εκκένωση της περιοχής και τη διάσωση των κατοίκων.

Το «δαιδαλώδες σύστημα των επιχειρησιακών κέντρων» αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, ένα μπερδεμένο «κουβάρι» που είχε ως αποτέλεσμα τον ανύπαρκτο συντονισμό, με αποτέλεσμα σημαντικές πληροφορίες να χάνονται και να απουσιάζει ο κεντρικός συντονισμός.

Ο αξιωματικός επίσης ξεκαθάρισε ότι με βάση την έλλειψη της πληροφόρησης από την πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ το μόνο που μπορούσε να κάνει, μόλις είδαν οι αστυνομικοί με τα μάτια τους να φτάνουν οι φλόγες στη Μαραθώνος, ήταν να την κλείσουν στα σημεία εισόδου της, δηλαδή από το ύψος της Ραφήνας και από το ύψος του Διονύσου, για να μην εγκλωβιστούν εκατοντάδες οχήματα, ενώ άφησαν ανοιχτούς τους κάθετους δρόμους που βγάζουν στην Μαραθώνος για να μπορούν οι οδηγοί να βγουν στην κεντρική λεωφόρο.

Πηγή: cnn.gr