Αρχική Ν. Μεσσηνίας Εντυπωσιάζει στην Κυπαρισσία η έκθεση των σκιάχτρων

Εντυπωσιάζει στην Κυπαρισσία η έκθεση των σκιάχτρων

Εντυπωσιακή και πρωτότυπη είναι η έκθεση σκιάχτρων στην Κυπαρισσίας, με τίτλο “Σκιάχτρα: οι άγρυπνοι φρουροί της υπαίθρου”, που λειτουργεί στην πλατεία της πανηγυρίστρας και θα βρίσκεται εκεί για ακόμη μία εβδομάδα, μετά τη μεγάλη αποδοχή που είχε από τον κόσμο.

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει. Καθημερινά δεκάδες άτομα σταματούν για να τη δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν τα εντυπωσιακά σκιάχτρα.

Βασίστηκε σε μια ιδέα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, και με τη στήριξη του Δήμου Τριφυλίας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης έγινε ένα από τα καλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Σημαντική ήταν και η στήριξη συλλόγων της περιοχής και ειδικά του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας, που όπως τόνισε και η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά βοήθησαν τα μέγιστα. Είπε ακόμα πως η τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την στήριξη αρκετών χορηγών της πόλης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η όλη διοργάνωση περιελάμβανε: έκθεση σκιάχτρων σε αγροτικό τοπίο, οπτικό υλικό, θεατρική παράσταση ,ζωγραφική και κατασκευή σκιάχτρων, διαγωνισμό για τις 3 καλύτερες δημιουργίες, αλλά και ομιλίες σχετικά με το ρόλο του σκιάχτρου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από τη λαϊκή έκφραση του απλού ανθρώπου, όπως και για το σκιάχτρο στην τέχνη και τους θρύλους του τόπου μας.

Το βράδυ του Σαββάτου έγιναν ομιλίες από την Εμμανουέλα Κατρινάκη, φιλόλογο, διδ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας, εμπνεύστρια του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας (ΕΜΕΠΗ), την Ελένη Παυλοπούλου, διακεκριμένη ζωγράφο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και τον Ηλία Προβόπουλο, δημοσιογράφο – συγγραφέα. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Η βραδιά περιλάμβανε και μια έκπληξη, την εμφάνιση του Νίκου Καλογερόπουλου ντυμένου ως σκιάχτρο, που έφτασε στο χώρο πάνω σε ένα άλογο το οποίο τραβούσε ο Κώστας Παντελής (πρόεδρος του Συλλόγου Νέων) σε ρόλο αγρότη, τοποθετώντας το «σκιάχτρο» στον αγρό για να προστατέψει την καλλιέργειά του – σε μια αναπαράστασή για το σημαντικό ρόλο που είχαν τα σκιάχτρα.

Πηγή: eleftheriaonline.gr