Αρχική Eπικαιρότητα Σήμερα η έγκριση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. για την Ελλάδα

Σήμερα η έγκριση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. για την Ελλάδα

  • Συνεδριάζει η γερμανική Βουλή για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. για την Ελλάδα
  • Τα γερμανικά Μέσα για τη σημερινή συνεδρίαση
  • Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία καθώς σήμερα συνεδριάζει η γερμανική βουλή για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. για την Ελλάδα με τα γερμανικά Μέσα να αναφέρουν ότι «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».

Τα γερμανικά Μέσα για τη σημερινή συνεδρίαση

«Υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα, με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δεν θα χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της και για αυτό ζητείται αύριο η θετική ψήφος των γερμανών βουλευτών σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης», γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις αύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις. Ωστόσο, ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε τάσσεται εναντίον της χορήγησης φρέσκου χρήματος προς την ελληνική κυβέρνηση, Επιπρόσθετα: Είναι λάθος να διατεθούν στην Ελλάδα και άλλα επιπλέον χρήματα. Σε διαφορετικό πλαίσιο από ό, τι ίσχυε για τα δύο πρώτα πακέτα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για το σύνολο της Ευρωζώνης λόγω της Ελλάδας», εκτιμά ο Φρίκε.

Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Έτοιμη για το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα καθώς εξέρχεται με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM, εκτιμά το ΔΝΤ με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιοτητα για το ελληνικό χρέος. 

Το Ταμείο θεωρεί ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup αποκαθιστούν πλέον τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα.

Όμως, προειδοποιεί και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την οποία το Ταμείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, οι παρεμβάσεις της Ευρωζώνης βελτίωσαν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Όμως, τη διατηρούν αβέβαιη μακροπρόθεσμα