Αρχική Eπικαιρότητα Παγκόσμια μέρα κατά του Trafficking – Ο γενικός διευθυντής ΔΟΜ τοποθετείται

Παγκόσμια μέρα κατά του Trafficking – Ο γενικός διευθυντής ΔΟΜ τοποθετείται

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Trafficking, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε μια θλιβερή πραγματικότητα, ότι οι μετανάστες εκτίθενται συχνά σε δυσανάλογους κινδύνους εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας μακριά από τη χώρα τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μήνυμα του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

Και προσθέτει: «Κάθε χρόνο εκατομμύρια μεταναστών πέφτουν θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα και παγιδεύονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, άνδρες και γυναίκες, εξαναγκάζονται σε εργασία, υφίστανται βία, απειλές και ψυχολογική χειραγώγηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών το 1/3 των θυμάτων είναι μάλιστα ανήλικα παιδιά.

Συχνά, βρίσκουν τους εαυτούς τους εγκλωβισμένους λόγω άδικων διαδικασιών “στρατολόγησης” την ώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις από τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά.

Υπάρχουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως το να δουλεύει κάποιος κοπιαστικά υπό επικίνδυνες συνθήκες, να διαπραγματεύεται ένα μεροκάματο για απαξιωτικούς μισθούς, να αντιμετωπίζει κρυφούς κινδύνους εντός ή και εκτός ωραρίου. Όλα τα παραπάνω βλάπτουν τους μετανάστες και παραβιάζουν τα δικαιώματά τους».

Ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ τονίζει ότι το Trafficking εντοπίζεται σήμερα σε κάθε χώρα, σε κάθε παράγοντα της οικονομίας. Είτε μιλάμε για επιχειρήσεις καφέ, ρούχων ή κατασκευαστικές, ένα είναι ξεκάθαρο.

Κανένας χώρος εργασίας δεν είναι άτρωτος εναντίον της απειλής του trafficking.

Πρέπει όλοι να επιμείνουμε έτσι ώστε οι αλυσίδες ανεφοδιασμού να είναι απαλλαγμένες από κάθε μορφή trafficking και εργασιακής εκμετάλλευσης.

Επιπλέον ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ σημειώνει: «Θέλω να εστιάσω σε μία πρόκληση – κλειδί, που βλέπω ως το επόμενο βήμα. Την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας ότι οι μετανάστες που έχουν εξαπατηθεί να λάβουν τη βοήθεια που τους αναλογεί και αξίζει.

Οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διασφαλίζοντας όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση όσων έχουν ήδη πέσει θύματα trafficking.

Ο ΔΟΜ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Ευθυγραμμισμένος με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών “Προστατεύω, Σέβομαι, Θεραπεύω.

Οι οδηγίες περιγράφουν τις διεξόδους και τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Οι οδηγίες περιγράφουν τρόπους πρόσβασης των θυμάτων σε υπηρεσίες υποστήριξης, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής, αφορούν μετακίνηση σε καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, παρέχουν εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής και επανένταξη εάν είναι δυνατόν.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν επίσης να αναπτύξουν μηχανισμούς προστασίας και αποτροπής περαιτέρω πρακτικών εκμετάλλευσης.

Πρέπει να ενισχύσουμε εις διπλούν τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη των θυμάτων trafficking θα αποτελεί πλέον πυλώνα της αποστολής μας», καταλήγει ο κος Λέισι Σουίνγκ.