Αρχική Eπικαιρότητα Σοκαρισμένοι ακόμη και οι ιατροδικαστές από το θέαμα των θυμάτων της πυρκαγιάς...

Σοκαρισμένοι ακόμη και οι ιατροδικαστές από το θέαμα των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι

Συγκλονισμένοι δήλωσαν οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να κάνουν τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios».

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή. Αιτίες θανάτου είναι απανθρακώσεις και πνιγμοί εντός θάλασσας. Γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει τις ταυτοποιήσεις» είπε ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης.

Στο μεταξύ, ενα παράλληλο δράμα εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ώρες στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή. Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο Τύπου ενημερώνοντας για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Μιλάμε για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και οι σκηνές που εκτυλίσσονται έξω από το νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές με τους συγγενείς των θυμάτων να κλαίνε για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων να συνεχίζουν την αναζήτηση για ένα καλό νέο.