Αρχική Eπικαιρότητα Θλίψη: Κάηκε ολοσχερώς το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά (Βίντεο)

Θλίψη: Κάηκε ολοσχερώς το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά (Βίντεο)

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά, που δυστυχώς κατέκαψε ό,τι βρήκε στον δρόμο της.

Το μόνο που έμεινε όρθιο από τις φλόγες είναι το εξωτερικό του κτιρίου, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στον χώρο του Μουσείου, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασης της, ενώ είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Στο σημείο παραμένουν για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης 4 οχήματα και προσωπικό της πυροσβεστικής, ενώ το σημείο της οδού Τζανακάκη που περνά μπροστά από την είσοδο του Πολεμικού Μουσείου έχει αποκοπεί κυκλοφοριακά από την αστυνομία από την αστυνομία.

Η είσοδος, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το zarpanews.gr στο κατεστραμμένο κτίριο δεν είναι εφικτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης τμημάτων της οροφής ενώ ενώπιον των Αρχών οδηγήθηκε χθες το βράδυ αλλοδαπός που είχε βρει κατάλυμα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά διενεργείται ήδη προανάκριση.

Καταστράφηκε το ιστορικό κτήριο–σύμβολο των Χανίων

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στον Δημοτικό Κήπο στα Χανιά.

Χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο και χρησιμοποιήθηκε ως κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων ενώ αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης το οποίο είχε κριθεί διατηρητέο.

Στην σύγχρονη εποχή αποτελούσε την στέγη του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε με τα εκθέματα να έχουν μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το κτήριο υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ συνεχόμενες ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να περιέλθει το κτήριο στην αρμοδιότητά της προκειμένου να στεγάσει τον δήμο Χανίων.

Ανθρώπινο «χέρι» βλέπουν πίσω από την φωτιά οι αρχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για να βρουν τα αίτια της φωτιάς ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα.

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου – αν και για τους υπεύθυνους θεωρούνταν σφραγισμένο – χρησιμοποιούνταν από διάφορους ως κατάλυμα.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μία προσαγωγή ενός ατόμου που έμενε στο κτήριο ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν ευθύνεται για την φωτιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο: