Αρχική Ν. Μεσσηνίας 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Δείτε το σημερινό πρόγραμμα

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας – Δείτε το σημερινό πρόγραμμα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

– Jukstapoz Company / Χριστίνα Γουζέλη – Paul Blackman

“The art of dying”. Η ομάδα “Jukstapoz” ιδρύθηκε το 2010, με έδρα την Αθήνα, και έχει διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο. Το χορογραφικό ύφος της είναι έντονα κινηματογραφικό και διακρίνεται για τη δυναμική σωματική γλώσσα (physical theatre). Το έργο “The art of dying”, το οποίο η Χριστίνα Γουζέλη ερμηνεύει με την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου λαουτίστα Jozef Van Wissem, είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος. Ο κήπος των επίγειων ηδονών, στο οποίο με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης. Χορός, πολυμέσα και υποβλητική μουσική συνυπάρχουν σε μια παράσταση που εξετάζει τη διαδικασία του «ευ θνήσκειν», αποτυπώνοντας συγχρόνως την ομορφιά της στιγμής προτού επέλθει το τέλος της ζωής. Μέσα σε έναν κήπο στον οποίο κατοικούν τόσο η ζωή όσο και η φθορά, η ερμηνεύτρια συνθέτει ένα τοπίο από μικρόκοσμους σήψης και χαράς. Η μουσική σύνθεση είναι του Jozef Van Wissem, βραβευμένου Ολλανδού μινιμαλιστή μουσικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, o oποίος, το 2013, απέσπασε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Τζιμ Τζάρμους “Mόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί”. (Πέμπτη 19 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας).

Παράλληλες εκδηλώσεις

– Σήμερα στην Κεντρική Πλατεία στις 7 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο: ο Tom Weksler αφιερώνει το έργο του “Water” στη δύναμη του νερού που βγαίνει από το μέταλλο, διαπερνά την πέτρα και μας θρέφει, όπως το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Roser Tutusaus. O Ισραηλινός Tom Weksler [Τομ Βέκσλερ] είναι χορευτής και ακροβάτης. Η εκπαίδευσή του άρχισε σε μικρή ηλικία με παράλληλη εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες. Το 2009, αποφοίτησε από το Εργαστήριο Χορευτών και Χορογράφων της Χάιφα. Από το 2010 έως το 2014 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Inbal Pinto and Avshalom Pollak, με την οποία περιόδευσε σε πολλά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ. Κατόπιν συνεργάστηκε με τους “Rootlessroot” (Jozef Frucek και Λίντα Καπετανέα) και την ομάδα “Dot504” στο έργο “Collective Loss of Memory”, το οποίο περιοδεύει ακόμα ανά τον κόσμο, έχοντας λάβει διεθνείς διακρίσεις. Από το 2017 ο Tom Weksler συνεργάζεται με την ομάδα των Guy Nader και Maria Campos με έδρα τη Βαρκελώνη. Ως δημιουργός, ο Tom Weksler δίνει προτεραιότητα στις αργές διαδικασίες και τις μακροχρόνιες συνεργασίες. Το 2013, δημιούργησε το Lobos σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες τσίρκου Yogi Dekel, Breno Caetano και Yuval Oz και τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ. Το διάστημα 2014-17 συνεργάστηκε με τη χορεύτρια και χορογράφο από το Τόκιο Mayumu Minakawa, με την οποία δημιούργησαν τα ντουέτα SARU και Heder με την υποστήριξη του Κέντρου Χορογραφίας του Ωριγιάκ στη Γαλλία και του Κέντρου Χορού Machol Shalem στην Ιερουσαλήμ. O Tom συνεχίζει να δημιουργεί με βάση το Movement Archery, την καλλιτεχνική του μεθοδολογία και φιλοσοφία με την οποία σχεδιάζει εργαστήρια, σεμινάρια και προγράμματα καλλιτεχνικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

– Σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, διοργανώνεται βραδιά λάτιν τζαζ με τους “El violin latino”, την μπάντα του βραβευμένου βιολονίστα και συνθέτη Gregor Huebner σε συνεργασία με το φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας”, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Εμφανίζονται επί σκηνής οι Gregor Huebner (βιολί), Klaus Mueller (πιάνο), Veit Huebner (μπάσο) και Jerome Goldschmidt (κρουστά). Η ορχήστρα του πολυτάλαντου και καταξιωμένου Γερμανού με τσιγγάνικες ρίζες Gregor Huebner, αποτυπώνει τις παθιασμένες, μελαγχολικές και συναισθηματικές μελωδίες της Λατινικής Αμερικής μέσα από το ξεχωριστό της μουσικό ιδίωμα, που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Στις 10 μ.μ.