Αρχική Περ. Πελοποννήσου Μέτρα για την καρέτα καρέτα ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα για την καρέτα καρέτα ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για τους αυξημένους θανάτους χελωνών καρέτα καρέτα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης, μαζί με τον οποίον συνυπογράφουν άλλοι 52 βουλευτές – ανάμεσά τους και ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας.

Αφορμή για την ερώτηση, όπως επισημαίνεται σε αυτή, έδωσαν “τα συνεχιζόμενα φαινόμενα εκθαλασσώσεων νεκρών ή τραυματισμένων χελωνών σε ακτές των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, επίκληση των οποίων γίνεται στην εν λόγω ερώτηση, “την περίοδο 2002-2006 οι εκθαλασσώσεις ήταν 840 άτομα, από τα οποία τα 304 (36,2%) στην Πελοπόννησο. Σαν κύρια αιτία τραυματισμού των χελωνών που φιλοξενήθηκαν στο κέντρο διάσωσης την ίδια περίοδο είναι τα τραύματα από εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία (περίπου 45%), ενώ δεύτερη αιτία ο εσκεμμένος τραυματισμός (27,6%)”.

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν τα εξής:

“Από τα δεδομένα καταγραφής των εκθαλασσώσεων θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και των αιτίων αυτών των συμβάντων, ποια είναι τα δεδομένα της άμεσης ή έμμεσης ανθρωπογενούς επίδρασης, και υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αύξηση των εκθαλασσώσεων στην περιοχή των Ν. Λακωνίας και Μεσσηνίας; Ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες μπορεί να αναληφθούν για την αντιμετώπιση της κύριας αιτίας θανάτου, που είναι τα τραύματα από εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία; Συμπεριλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες του νέου Φορέα δράσεις προστασίας και διαχείρισης των νέων περιοχών αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες αυτές περιοχές;”.