Αρχική Ν. Ηλείας Νοσηλευτική «αιμορραγία» στο Νοσοκομείο Πύργου

Νοσηλευτική «αιμορραγία» στο Νοσοκομείο Πύργου

Την απόγνωσή τους εκφράζουν μέσω επίσημης ανακοίνωσης τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες δυσκολεύουν την κατάσταση σε κομβικές κλινικές όπως η Παθολογική η Χειρουργική και η Ψυχιατρική Κλινική.

Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ να μετακινήσει την περασμένη εβδομάδα έναν συμβασιούχο υπάλληλο (ΤΕ Νοσηλευτικής) από τη Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

«Το γεγονός αυτό καθιστά πλέον επικίνδυνη τη λειτουργία της ήδη υποστελεχωμένης χειρουργικής κλινικής, καθώς το προσωπικό θα δουλεύει χωρίς ρεπό και με δεδομένο ότι στο προσωπικό δεν έχουν χορηγηθεί οι κανονικές άδειες για το έτος 2018 (και βρισκόμαστε ήδη σε θερινή περίοδο)είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη κλινική να συνεχίσει με αυτό τον επικίνδυνο τρόπο τη λειτουργία της» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος και προσθέτει πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Παθολογική Κλινική αλλά και στην Ψυχιατρική.

«Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη παθολογική κλινική κατόπιν αναρρωτικής άδειας σε συνάδελφο για σοβαρούς λόγους υγείας. Κι ενώ η προϊσταμένη του τμήματος έχει ενημερώσει τον διοικητή του ΓΝ Ηλείας με αλλεπάλληλα έγγραφά της από τον Ιανουάριο για την επικίνδυνη υποστελέχωση της κλινικής, ο ίδιος επέλεξε να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΜΕΘ ζητώντας νοσηλευτικό προσωπικό ενόψει λειτουργίας μιας επιπλέον κλίνης που είναι μεν αναγκαία για το Νομό, αποδυναμώνοντας δε, τα ήδη αποδυναμωμένα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου. Στη ψυχιατρική κλινική αποχώρησαν νοσηλευτές με άδεια ανατροφής. Η λειτουργία του τμήματος είναι επισφαλής καθώς απαιτείται συγκεκριμένη αναλογία στελέχωσης για τους συγκεκριμένους ασθενείς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Καταγγέλλουν τις διοικήσεις

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό των ανωτέρω τμημάτων έχει ξεπεράσει τις βιολογικές αντοχές του και ότι υπάρχει η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους λόγω κόπωσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του Νοσοκομείο Πύργου.

«Καταγγέλλουμε την ανάλγητη στάση της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ καθώς και τη στάση του Διοικητή του ΓΝ Ηλείας για τον εμπαιγμό του προσωπικού και την έλλειψη βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης στα ανωτέρω τμήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ζητούμε άμεσα την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων και τη διακομιδή των νοσηλευομένων καθώς είναι αδύνατη η λειτουργία των συγκεκριμένων κλινικών. Καλούμε τον Διοικητή του ΓΝ Ηλείας και το ΔΣ του Νοσοκομείου που εγκρίνει τα μηνιαία (επισφαλή και επικίνδυνα) προγράμματα εργασίας του προσωπικού να δώσουν άμεση λύση στο ζήτημα, εντός 24 ωρών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, η διοίκηση και η 6η ΥΠΕ, παρότι γνωρίζουν την εικόνα, επιμένουν σκόπιμα σε πολιτική μη επίλυσης, με συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, από το 2015 έως και σήμερα έχουν μετακινηθεί –είτε με απόσπαση είτε με μετάταξη- 52 εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο του Πύργου.

«Ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδιο στο ίδιο έργο, της συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, της απαξίωσης και εμπορευματοποίησης. Δεν πάει άλλο. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή τη κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι. Απαιτούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους (ΔΣ, Διοικητής, 6η ΥΠΕ) απέναντι στην υγεία και τις ζωές μας, απέναντι σε εμάς, τα παιδιά και τους γονείς μας. Δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο δρόμο, απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν την υγεία και απειλούν τις ζωές και τα δικαιώματα μας. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να υπερασπιζόμαστε το βασικότερο ίσως των κοινωνικών αγαθών, την υγεία αλλά και ό,τι άλλο κάνει ασφαλή, ανθρώπινη και αξιοπρεπή τη ζωή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: patrisnews.com