Αρχική Eπικαιρότητα Mέχρι και 2 χρόνια φυλακή στους Έλληνες στρατιωτικούς «βλέπουν» οι δικαστές

Mέχρι και 2 χρόνια φυλακή στους Έλληνες στρατιωτικούς «βλέπουν» οι δικαστές

Τραβάνε ακόμη περισσότερο το σχοινί οι Τούρκοι, παρά τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για μια άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται εδώ και 140 ημέρες στις φυλακές Αδριανούπολης.

Ο δικαστής που εξέτασε και απέρριψε χθες το πέμπτο αίτημα για αποφυλάκιση τους απείλησε ότι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή τουλάχιστον 2 χρόνια, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Με την Άγκυρα να δίνει «γραμμή» στη δικαιοσύνη ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση μέχρι να γίνουν τα ανατολίτικα «παζάρια», οι Τούρκοι δικαστές έχουν πλέον αποφασίσει ότι δεν θα αφήσουν ελεύθερους τους δύο.

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης αν κι επισήμως δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία, κινδυνεύουν με τουλάχιστον δύο χρόνια εγκλεισμό καθώς φέρεται να τους κατηγορούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή με το επιπλέον επιβαρυντικό ότι είναι στρατιωτικοί και δεν έπρεπε να χάσουν τον προσανατολισμό τους.


Παιχνίδι με τις κατηγορίες

Η ποινή τους μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να κινείται στη λογική της ρήξης των σχέσεών της με την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί παρόμοια περιστατικά εισόδου Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος αντιμετωπίζονταν ως «σύνηθες περιστατικό» και λύνονταν μέσα σε λίγες ώρες.
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης, στην τοποθέτησή του, μίλησε για «παρουσία ισχυρής υποψίας του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Ζήτησε δε τη συνέχιση της εξέτασης των κινητών των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει την κατηγορία σε βάρος των Μητρετώδη και Κούκλατζη. «Λόγω της συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει η κατηγορία», διεμήνυσε.

Κατά τον Τούρκο εισαγγελέα, η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος. «Λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί (παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς) δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. «Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, εντούτοις, αν ισχύουν όλα όσα διαρρέονται από την Τουρκία, φαίνεται ότι η εξέλιξη δεν θα είναι καλή.

Επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ των «Νέων Σαββατοκύριακου» που ανέφερε ότι εκφράζονταν φόβοι για παρατεταμένη κράτησή τους. Το ευχάριστο είναι ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται το σενάριο της κατασκοπείας, ωστόσο, όλα θα κριθούν όταν οι δικαστικές αρχές αποφασίσουν να απαγγείλουν κατηγορίες κατά των δύο Ελλήνων.

Η κατάθεση

«Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», είπε στην κατάθεση του ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου στην Αδριανούπολη ο Άγγελος Μητρετώδης, ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Αυτές ήταν οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και ζήτησε τη συνέχιση της εξέτασης του σχετικού ψηφιακού υλικού σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι «η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Τέλος, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Πάντως, σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται.

Συνάντηση

Εν τω μεταξύ συνάντηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είχε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ.

Στη συνέχεια ο πρέσβης επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον ενημέρωσε ότι ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες αρκετών εβδομάδων κατάφερε να λάβει άδεια από τις τουρκικές αρχές για να τους επισκεφθεί στις φυλακές της Αδριανούπολης. Στη συνάντηση ο πρέσβης διαπίστωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο κύριος Κεφαλογιάννης του επισήμανε, ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες που φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες και ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Πηγή: tanea.gr

Προηγούμενο άρθροΥψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κορινθία – Δείτε το χάρτη
Επόμενο άρθροΗ Νίνα Λοτσάρη επισκέπτεται το Άργος την Παρασκευή 20 Ιουλίου