Αρχική Eπικαιρότητα Βάσεις 2018: Limit up σε Οικονομικά, Νομικές, στα down τους Ιατρική, Πολυτεχνείο

Βάσεις 2018: Limit up σε Οικονομικά, Νομικές, στα down τους Ιατρική, Πολυτεχνείο

Καθολική πτώση αναμένεται στις βάσεις στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, μείωση αριστούχων στις Ιατρικές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα μόρια στην Ιατρική Αθηνών και να πέσει πιθανώς κάτω από το κατώφλι των 19.000 μορίων η Ιατρική Θεσσαλονίκης, και μικρή άνοδο στις Νομικές.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές.

Οι ιατρικές σχολές θα παρουσιάσουν πτώση, καθώς φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, έναντι 1.386 πέρσι. Μάλιστα, βάσει των εκτιμήσεων, απώλεια ακόμα και 350 με 400 μορίων αναμένεται να σημειωθεί στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Καθοδική θα είναι η πορεία σε σχεδόν όλες τις σχολές των θετικών και τεχνολογικών σπουδών.

Στον αντίποδα, οι Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας των κεντρικών Ιδρυμάτων φαίνεται ότι θα «κερδίσουν» κάποια δεκάδες μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Οικονομικά η άνοδος αναμένεται να φτάσει ακόμα και 200 μόρια.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας αναλύει στον Ελεύθερο Τύπο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση στις δημοφιλείς ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό που αναμένεται να δούμε φέτος είναι να ενταθεί το φαινόμενο εισαγωγής με λίγα χιλιάδες μόρια.

Οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι, σπρώχνοντας ακόμα πιο χαμηλά κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές. Ειδικά στα πεδία των θετικών και τεχνολογικών σχολών, καθώς και των Οικονομικών και Πληροφορικής το 21,9% και το 33,11% έγραψαν στο σύνολο από 7.000 μόρια και κάτω.

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Ανεβαίνουν ελαφρώς οι δημοφιλείς σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς σε σχέση με πέρσι αναμένεται αύξηση λίγων δεκάδων μορίων. Πέρσι, η Νομική του ΕΚΠΑ έφτασε τα 18.199 μόρια και η αντίστοιχη του ΑΠΘ τα 17.953 μόρια.

Αντίστοιχα αύξηση αναμένεται και για τα τμήματα Ψυχολογίας, τα οποία πέρσι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασαν τα 17.826 μόρια και 17.549 μόρια αντίστοιχα. Το τοπίο δεν θα είναι ίδιο όμως για τις υπόλοιπες σχολές, καθώς βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, όπως όλα δείχνουν, οι σχολές που κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και κάτω θα έχουν περαιτέρω πτώση.

Κυρίως αφορά τα τμήματα σε περιφερειακά Ιδρύματα, «πιάνει» όμως και ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φέτος συμμετείχαν στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών 27.679 υποψήφιοι, με τους αριθμούς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», οι υποψήφιοι στις ανθρωπιστικές παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια η πιο πολυπληθής κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στα τμήματα που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με την υψηλή ζήτηση.

2ο πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Αν και περιζήτητες, οι πολυτεχνικές σχολές, ακόμα και των κεντρικών Ιδρυμάτων, θα δουν περαιτέρω μείωση των βάσεών τους φέτος. Πέρσι, την υψηλότερη βάση την είχε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με 18.416 μόρια, ενώ επόμενο στη σειρά ήταν το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.164 μόρια. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων βρέθηκαν τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΜΠ, αλλά και τα πολυτεχνικά τμήματα του ΑΠΘ.

Πτώση αναμένεται και στις φυσικομαθηματικές σχολές. Πέρσι το Φυσικό Αθήνας έφτασε τα 16.224 μόρια και στη Θεσσαλονίκη τα 15.650 μόρια. Πιο χαμηλά κινήθηκε το Μαθηματικό Αθήνας με 15.500 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 15.230 μόρια.

Περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι κινήθηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, με την τάση να δείχνει πτωτική πορεία αντίστοιχη με τις υπόλοιπες σχολές. Πέρσι, η Αρχιτεκτονική Αθηνών έφτασε τα 19.377 μόρια και της Θεσσαλονίκης τα 18.478 μόρια.

Τους 24.935 έφτασαν οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στις σχολές των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Ο αριθμός των θέσεων κινείται στα ίδια επίπεδα με τη ζήτηση από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα στο εν λόγω πεδίο να καταγράφονται συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης».

3ο πεδίο: Επιστημών Υγείας

«Φλερτάρει» με το κατώφλι των 19.000 μορίων η Ιατρική Σχολή Αθηνών, την ώρα που η Ιατρική Αλεξανδρούπολης αναμένεται να σημειώσει απώλεια ακόμα και 400 μορίων.

Οι μόλις 917 υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμούς άνω των 18.500 μορίων δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν στα ύψη τις δημοφιλείς ιατρικές σχολές. Πέρσι η Ιατρική Αθήνας άγγιξε τα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης τα 19.046 μόρια. Φέτος πολύ πιθανόν η Θεσσαλονίκη να πέσει από τα 19.000 μόρια, με την πτωτική μεταβολή να αυξάνεται στις υπόλοιπες Ιατρικές.

Με βεβαιότητα το 3ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό μεταξύ των υπολοίπων, καθώς οι υποψήφιοί του σημειώνουν κάθε χρόνο τις υψηλότερες επιδόσεις και δίνουν μάχη για μια θέση στις ιατρικές σχολές και τα παραϊατρικά.

Φέτος, 17.593 υποψήφιοι ρίχτηκαν στη μάχη, με την εισαγωγή σε σχολές τις Ιατρικής να αποτελεί όνειρο για ένα μεγάλο ποσοστό. Πέρσι, 4.756 υποψήφιοι δήλωσαν την Ιατρική Αθήνας και 5.334 την Ιατρική Θεσσαλονίκης, εκτοξεύοντας τις δύο σχολές στην κορυφή των επιλογών των υποψηφίων.

4ο πεδίο: Οικονομίας και Πληροφορικής

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό υποψηφίων για το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Περίπου 2.500 υποψήφιοι επιπλέον σε σχέση με πέρσι επέλεξαν να εξεταστούν για την εισαγωγή τους σε οικονομικές σχολές και πληροφορικής, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι βάσεις. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια μεσοσταθμική άνοδο ακόμα και 200 μορίων, επαναφέροντας τις οικονομικές σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σταθερά πτωτικές τάσεις.

Στα 15.955 μόρια κινήθηκε πέρσι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στα 15.014 το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ίδιου Ιδρύματος. Το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά έφτασαν τα 18.255 μόρια και 15.133 μόρια αντίστοιχα, όμως οι αυξημένες βάσεις αφορούν και στο γεγονός ότι δόθηκε και ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας.

Οσον αφορά την Πληροφορική, το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ άγγιξε τα 16.509 μόρια και του ΑΠΘ τα 15.793 μόρια.

Φέτος, οι υποψήφιοι αυξήθηκαν στους 22.568, οι επιδόσεις τους όμως ήταν αρκετά χαμηλές. Ειδικότερα, αυξημένα είναι τα ποσοστά αυτών που έγραψαν όχι μόνο κάτω από τη βάση, αλλά από 7.000 μόρια και κάτω, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επαναληφθούν φέτος τα φαινόμενα υποψηφίων που εισάγονται σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς αλλά και να ενταθούν.

Απελευθέρωση

Μετά και την τελευταία κίνηση του υπουργείου Παιδείας να απελευθερώσει τα Παιδαγωγικά και η εισαγωγή τους να γίνεται απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία, τα εν λόγω τμήματα οδηγούνται μόνο προς τα πάνω όσον αφορά τις βάσεις τους. Σημαντική αύξηση χιλιάδων μορίων αναμένεται στα παιδαγωγικά τμήματα και φέτος, μετά το ισχυρό σοκ που δέχθηκαν το 2016, όταν είδαν τις βάσεις τους να κατρακυλάνε.

Φαίνεται ότι αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση στον φετινό κανόνα της σταθερής ή πτωτικής πορείας, καθώς η άνοδος θα είναι θεαματική σε σχέση με πέρσι.

Μία ακόμα άνοδο που μπορεί να δούμε φέτος είναι στα μουσικά τμήματα, καθώς αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα μαθήματα της αρμονίας και του ελέγχου μουσικών ακουστικών ικανοτήτων.

Προηγούμενο άρθροΈκκληση του Γ. Πατούλη στην κυβέρνηση να μην ψηφιστεί ο «Κλεισθένης Ι»
Επόμενο άρθροΦίδι δάγκωσε 6χρονο στην Αχαΐα – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου