Αρχική Ν. Κορινθίας Θλίψη στο Λουτράκι, έφυγε η Ασπασία Δοσσαρά

Θλίψη στο Λουτράκι, έφυγε η Ασπασία Δοσσαρά

Tην τελευταία της πνοή άφησε χτες το βράδυ η Ασπασία Δοσσαρά σε ηλικία
78 ετών αφού η υγεία της ταλαιπωρήθηκε πολύ τον τελευταίο χρόνο..
Η Ασπασία Δοσσαρά διατηρούσε το εργαστήρι παραδοσιακών στολών στο Λουτράκι και ήταν γνωστή στο πανελλήνιο, αφού έρχονταν από όλη την Ελλάδα να νοικιάσουν τις χειροποίητες παραδοσιακές στολές της.

Η Ασπασία Δοσαρά, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δημιούργησε τα πρώτα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών, ξεκινώντας φυσικά από την Κορινθία με την ενδυμασία του Ευζωνα (φουστανελα)  της Βλαχοπούλας και της Μουντάφισας.

Μαζί με την αείμνηστη αδελφή της Σωτηρία Νικολοπούλου – Λέκκα, ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Λουτρακίου – Περαχώρας, ξεκίνησαν με αγάπη και σεβασμό τη μελέτη και την καταγραφή των παραδοσιακών ενδυμασιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Επισκέφθηκαν τα περισσότερα μουσεία και χωριά της Ελλάδας συλλέγοντας και διασώζοντας πληροφορίες και παλαιές αυθεντικές ενδυμασίες.

Η αγάπη και ο σεβασμός για την παράδοση, η άριστη γνώση της τέχνης της ραπτικής, το πάθος για δημιουργία, την οδήγησαν να έχει μέχρι και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες συλλογές από αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφα από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σημαντική γνώση και εμπειρία.

Η Ασπασία Δοσαρά, όλα αυτά τα χρόνια, κατασκεύαζε και ενοικίαζε, ενδυμασίες για όλες τις ηλικίες σε χορευτικά συγκροτήματα δήμων, πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων, θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την μακρόχρονη προσφορά της στον χώρο της παράδοσης, απολάμβανε  την εκτίμηση, το σεβασμό και τους αμέτρητους επαίνους από τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους δασκάλους και τους ιδιώτες που είχαν συνεργαστεί μαζί της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει. Η συντακτική ομάδα εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της

***Δεν έχει καθορισθεί ακόμα η ημέρα και ώρα της κηδείας της. Θα σας ενημερώσουμε

 πηγή-loutrakiblog.gr
Προηγούμενο άρθροΜεσσηνία: Νεκρή 81χρονη λουόμενη στη Φοινικούντα
Επόμενο άρθροΠανηγύρι στον Αγιο Βασίλειο παραμονή της Αγίας Μαρίνας