Αρχική Eπικαιρότητα ΟΑΕΕ: Έτσι θα διαγράψετε τις οφειλές σας

ΟΑΕΕ: Έτσι θα διαγράψετε τις οφειλές σας

Διαγραφές χρεών – ασφαλιστικά ταμεία: Μία αίτηση και η έγκριση του υπουργού Εργασίας θα είναι πλέον αρκετά ώστε να διαγράφονται οφειλές «εύλογης αμφιβολίας» λόγω παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία του υπουργείου Εργασίας, όπου και εμπεριέχεται η σχετική διάταξη.  

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου  η ρύθμιση είναι γενική και δεν θεσπίζεται ένας κανόνας λόγω της πολύ μεγάλης περιπτωσιολογίας.

Η υπουργός έφερε ένα παράδειγμα «μπορεί να υπάρχει μία δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε ότι πρέπει να πληρώσει και στο δεύτερο Ταμείο, ή , τέλος, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται με οφειλές.

Κάθε ασφαλισμένος που έχει χρέη «εύλογης αμφιβολίας» προς Ταμεία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα δύναται να υποβάλει μία αίτηση στην οποία θα επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν έχει καμία οφειλή λόγω διπλής ασφάλισης.

Επί του περιεχομένου της στη συνέχεια θα γνωμοδοτούν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος θα εκδίδει υπουργική απόφαση στην οποία θα ομαδοποιεί τις περιπτώσεις όπου θα επέρχεται διαγραφή οφειλών «εύλογης αμφιβολίας».

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, με την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να εξαιρεθεί η εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων από την ασφάλιση και κατ’ επέκταση να απαλλαγεί από οφειλές (βεβαιωμένες και μη) ή από τόκους, προσαυξήσεις, τέλη ή τυχόν άλλες επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις της κυρία Αχτσιόγλου η ρύθμιση κυρίως αφορά: 

– Δημοσιογράφους (παλιούς ασφαλισμένους, πρίν το 1992) που είχαν μπλοκάκι

– Νέους ασφαλισμένους ( από το 1993 και μετά) στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών

– Ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις, λόγω δραστηριότητάς τους σε μικρούς δήμους με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια