Αρχική Eπικαιρότητα Ενημερώθηκε η Europol για τη δράση των πορτοφολάδων – Δρούσαν σε Γαλλία...

Ενημερώθηκε η Europol για τη δράση των πορτοφολάδων – Δρούσαν σε Γαλλία και Ισπανία

Επίσημα έγγραφα στη Europol, για ενημέρωση, έχουν στείλει οι ελληνικές Αρχές για τη δράση της μεγάλης συμμορίας των πορτοφολάδων, καθώς από τις συνομιλίες των μελών της φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχαν αρχίσει να φτιάχνουν τις «ομάδες» που θα έβαζαν στόχο τα πορτοφόλια τουριστών σε Γαλλία και Ισπανία.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών έδωσαν στους αστυνομικούς της Europol τα στοιχεία, αλλά και τον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης συμμορίας, που είχε ήδη φτιάξει τα παρακλάδια της με στόχο τους τουρίστες των δυο ευρωπαϊκών χωρών. Στο ενημερωτικό περιλαμβάνεται ο τρόπος δράσης τους, με τις υποομάδες, αλλά και τα άτομα που ήταν επιφορτισμένα με το να αποτελούν ένα είδος «αντιπροστασίας», καθώς παρατηρούσαν και ειδοποιούσαν αν εμφανιζόταν κάποιος αστυνομικός.

Χθες, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους και ανάμεσά τους, πρώτος από όλους, είναι ο αρχηγός της συμμορίας. Ήταν μάλιστα τόσο σίγουρος ότι και αυτή τη φορά που συνελήφθησαν δεν θα προφυλακίζονταν που στους διαδρόμους του Τμήματος Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Αθηνών, έλεγε στις γυναίκες, μέλη της σπείρας, «… μην το σκέφτεστε καθόλου, το μεσημέρι θα έχουμε τελειώσει και θα είμαστε πάλι στα πόστα μας…»

Μόνο που αυτή τη φορά η δικογραφία που είχε μπροστά του ο ανακριτής δεν του άφηνε κανένα άλλο περιθώριο από το να δείξει το δρόμο για τον Κορυδαλλό σε 19 από τους 22 συλληφθέντες.

Ήταν τόσο καλά οργανωμένη η επιχείρηση τους που ήταν αδύνατο να καταλάβει κάποιο από τα θύματα τους ότι θα έμενε χωρίς πορτοφόλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αστυνομικός που ήταν για αγορές στο κέντρο της Αθήνας, δεν κατάλαβε πως έκανε «φτερά» το πορτοφόλι της την ώρα που περπατούσε στον πιο κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Χρειάζονταν μόλις 30 δευτερόλεπτα για να αρπάξουν ένα πορτοφόλι, ενώ είχαν καταφέρει να βγάζουν «μεροκάματο» πάνω από 200 ευρώ!!!

Η σπείρα των πορτοφολάδων έμοιαζε με μια καλοστημένη επιχείρηση με «προϊσταμένους», «αρχηγούς» και «ωράρια εργασίας» και στην πραγματικότητα είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας,  καθώς οι «ταχυδακτυλουργοί» πορτοφολάδες άρπαζαν ό,τι ήθελαν.

Ερμού, Ακρόπολη, Αιόλου, Πλάκα και Ψυρρή, ήταν οι περιοχές που δρούσε η συμμορία.

Καθημερινά τα τοπικά αστυνομικά τμήματα δέχονταν δεκάδες καταγγελίες από διερχόμενους και τουρίστες για την κλοπή του πορτοφολιού τους.

Όπως προέκυψε, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, τα 30 μέλη της συμμορίας ξεκινούσαν τη βάρδια τους στις 11 το πρωί και τελείωναν στις 9 το βράδυ αρπάζοντας όσα περισσότερα πορτοφόλια μπορούσαν.

Υπήρχαν «τσιλιαδόροι» και «ταμίες», ενώ είχαν καταστρώσει ένα δικό τους σχέδιο για την αρπαγή του πορτοφολιού. Εντόπιζαν το θύμα τους, το οποίο μπορεί να είχε σταματήσει μπροστά σε μια βιτρίνα για λίγα δευτερόλεπτα, και αφού το πλησίαζαν, τρία ή τέσσερα μέλη της συμμορίας έκαναν έναν κύκλο γύρω του δημιουργώντας δήθεν συνωστισμό και τότε ο πιο «ελαφροχέρης» άρπαζε το πορτοφόλι. Όσο για την περιοχή της Ακρόπολης, εντόπιζαν τουρίστες που σταματούσαν για λίγο, είτε για να δουν καλύτερα το χάρτη τους είτε για να θαυμάσουν τα αρχαία μας, και τότε, με τον ίδιο τρόπο, κατάφερναν να γυρίσουν οι τουρίστες στο ξενοδοχείο τους χωρίς πορτοφόλι.

Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι καθημερινά η συμμορία άρπαζε πάνω από 20 πορτοφόλια!

Οι συλληφθέντες είναι όλοι τους αλλοδαποί με κεντρικό πυρήνα άτομα από τη Βουλγαρία. Τα χρήματα που αποκόμιζαν τα έστελναν στο εξωτερικό σε λογαριασμούς που διέθεταν, ενώ κρατούσαν ένα μικρό ποσό εδώ για τις προσωπικές τους ανάγκες.

 

Προηγούμενο άρθρο«Αγαμέμνων» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 6 και 7 Ιουλίου
Επόμενο άρθροΔέντρο έπεσε πάνω σε σπίτι στο Ναύπλιο