Αρχική Eπικαιρότητα Συνεχίζει την απεργία πείνας ο πρόεδρος της Μόριας

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο πρόεδρος της Μόριας

Με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση του καταυλισμού στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από τους 8.000 περίπου διαμένοντες αιτούντες άσυλο, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, η απεργία πείνας του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μόρια Νίκου Τρακέλλη.

Με τον απεργό πείνας επικοινώνησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο οποίος ανέφερε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν άμεσα στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια.Ωστόσο, ο κ. Τρακέλλης αρνήθηκε να διακόψει την απεργία πείνας, η οποία ας σημειωθεί ότι γίνεται στη σκιά καρδιολογικού επεισοδίου που ο πρόεδρος της Μόριας είχε πριν μέρες. Πάντως αύριο η συζήτηση θα συνεχιστεί με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Γκουγκουλή που θα έρθει στη Μυτιλήνη, ενώ την Τετάρτη στη Μυτιλήνη θα έλθει και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας συνοδεύοντας σε προγραμματισμένη επίσκεψη την Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα σε ένδειξη συμπαράστασης στον κ. Τρακέλλη απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Ενώ τον απεργό πείνας επισκέφτηκε η Αναστασία Αντωνέλλη, δημαρχεύουσα αντιδήμαρχος, μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου, Σπύρου Γαληνού: «Στεκόμαστε στο πλευρό του απεργού πείνας Νίκου Τρακέλλη, Προέδρου της Μόριας, ενώνουμε την φωνή μας μαζί του και για μια ακόμη φορά, όλοι μαζί ενωμένοι, απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επισπεύσει την αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας, για την οποία εξάλλου δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη. Ο Σεπτέμβρης είναι πολύ μακριά για μια καθημερινότητα που κάθε μέρα προσθέτει μόνο προβλήματα και αγανάκτηση σε όλους, λειτουργώντας σαν ωρολογιακή βόμβα -ξανά- για τη Μυτιλήνη μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της συνόδου κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Αντωνέλλη η οποία αντικαθιστά τον απουσιάζοντα για λόγους υγείας δήμαρχο, τόνισε πως «οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε, συνεχίζουν να συσκέπτονται, αδυνατώντας να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θύματα του ελλείμματος πολιτικής βούλησης και της αδράνειας αυτής παραμένουν οι τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται όλες τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του ζητήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι κάθε υπόσχεση που παραμένει ανεκπλήρωτη είναι ουσιαστικά μια άμεση παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία όλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της συνόδου κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».

Και η κ. Αντωνέλλη κατέληξε: «Δυστυχώς οι επανειλημμένες εκκλήσεις και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προς κάθε κατεύθυνση, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους δεν εισακούσθηκαν ώστε να γίνει η προσδοκώμενη και επί μακρόν υποσχόμενη αποτελεσματική αποσυμφόρηση του νησιού μας. Έτσι, μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Μόρια, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού ξεχείλισε με αποτέλεσμα ο πρόεδρος, Νίκος Τρακέλλης, να φτάσει σε αυτόν τον έσχατο και επικίνδυνο για την υγεία του τρόπο διαμαρτυρίας».

Προηγούμενο άρθροΣτην Κυλλήνη για διακοπές η πριγκίπισσα του Μαρόκο μαζί με μπάτλερ, μάγειρες και γυμναστές!
Επόμενο άρθροΓιατροί από όλο τον κόσμο στην αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Κω