Αρχική Ν. Αργολίδος Ο Επιμελητής Ανηλίκων Ναυπλίου ενημερώνει: Προσοχή με τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Death...

Ο Επιμελητής Ανηλίκων Ναυπλίου ενημερώνει: Προσοχή με τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Death Note»

Κατόπιν του από 18-6-2018 εγγράφου της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών και η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Ναυπλίου εφιστούν την προσοχή γονέων, εκπαιδευτικών και γενικότερα προσώπων που ασχολούνται με ανηλίκους στο φαινόμενο του “Death Note”.

Το Death Note είναι σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων (manga) με θέμα την ιστορία ενός μαθητή λυκείου, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία “κοινωνία που σαπίζει” και να γίνει ο ίδιος κριτής και “θεός ενός νέου κόσμου” οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια.

Αρχικά, το συγκεκριμένο μάνγκα δημοσιεύτηκε σε περιοδικό για να μεταφερθεί λίγα χρόνια αργότερα στην τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης τρεις ταινίες, δύο μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Από τον Απρίλιο του 2009, το μάνγκα κυκλοφορεί στα ελληνικά από την εταιρία Anubis.

Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Η πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “Mangamoord” (Φόνος του Manga).

Έχει αναφερθεί περίπτωση, στην οποία μαθητής που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική οικογένεια στα anime (ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το Death Note.

Είναι πρόδηλο ότι η πρώτη και βασική γραμμή άμυνας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα βρίσκεται στην ορθή διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων και στον υποστηρικτικό ρόλο της οικογένειας, ώστε το παιδί ή ο έφηβος να απορρίπτει από την αρχή και από μόνος του τα προβαλλόμενα πρότυπα του «μοναχικού εκδικητή» που «απονέμει δίκαιο» αφαιρώντας ζωές κατά το δοκούν.

Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση πάνω σε παρόμοια φαινόμενα, ώστε να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόληψή τους.

Κατ’ εντολήν της Κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ναυπλίου

Παναγιώτης Ν. Χουντάλας
Επιμελητής Ανηλίκων Ναυπλίου