Αρχική Ν. Μεσσηνίας Συναντήσεις του Δημάρχου Καλαμάτας στην Αθήνα για τα αντιπλημμυρικά

Συναντήσεις του Δημάρχου Καλαμάτας στην Αθήνα για τα αντιπλημμυρικά

Επαφές για τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων που εκπονεί ο “Μορέας” είχε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, τον οποίο συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνης.

Να επισημάνουμε πως πρόκειται για τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στον αυτοκινητόδρομο, από τον περιφερειακό της Καλαμάτας μέχρι το Πήδημα και το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το Μάιο, μετά από καθυστέρηση κάποιων μηνών, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή στον “Μορέα” να εκπονήσει μελέτες “για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές ανάντη και κατάντη της διέλευσης του αυτοκινητόδρομου και εκτός των ορίων του έργου παραχώρησης”. Η εντολή αφορά την εκπόνηση, αδαπάνως για το Δημόσιο, των οριστικών υδραυλικών μελετών (περιλαμβανομένων των αναγκαίων κτηματολογικών, περιβαλλοντικών, γεωτεχνικών, στατικών μελετών, καθώς και των μελετών οριοθέτησης υδατορεμάτων), σε 8 θέσεις: 2 στην Αρκαδία και 6 στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το αεροδρόμιο και το Πήδημα.

Οι θέσεις για τις οποίες θα γίνουν μελέτες, είναι:

1) Σήραγγα Ραψομμάτη: έξοδος σήραγγας Ραψομμάτη, πλησίον ομώνυμου οικισμού.

2) Ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης: ρέμα Ταβανόρεμα, οικισμός Περιβόλια.

3) 7 κιβωτοειδείς οχετοί (Ο1, Ο1Α, Ο2, Ο3, Ο4, Ο5, Ο6) και γέφυρα ποταμού Αρι (ΤΕ 03): μετωπικά διόδια Καλαμάτας (Πήδημα), οικισμός Πηδήματος.

4) α. Αεροδρόμιο πόλης Καλαμάτας, περιοχή μεταξύ κυκλικού κόμβου συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με την οδό Μεσσήνης – Ασπροχώματος και το αεροδρόμιο, β. Οδός Μεσσήνης – Ασπροχώματος (περιοχή μεταξύ κυκλικού κόμβου συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με την οδό Μεσσήνης – Ασπροχώματος και τον ποταμό Αρι).

5) Κιβωτοειδής οχετός Ο27: περιμετρική οδός πόλης Καλαμάτας – ρέμα Βαθιά Λαγκάδα.

6) Γέφυρα ποταμού Νέδοντα (ΤΕ08): περιμετρική οδός Καλαμάτας – ποταμός Νέδοντας.

7) α. Τρεις κιβωτοειδείς οχετοί (Ο29, Ο31, Ο33), περιμετρική οδός Καλαμάτας – ρέματα Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα, Καραμπογιάς, β. κιβωτοειδής οχετός Ο37, περιμετρική οδός – ρέμα Καλαμίτσι.

8) Κιβωτοειδείς οχετοί Ο28, Ο39 και γέφυρα διάβασης ρέματος ΤΕ 03, περιμετρική οδός – ρέματα Πολιτέικο και Κερεζένια.