Αρχική Ν. Αργολίδος Αργολίδα: Αναβιώνουν το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδωνα στην Ερμιόνη

Αργολίδα: Αναβιώνουν το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδωνα στην Ερμιόνη

Το Σάββατο 23 Ιουνίου στην Ερμιόνη στις 21:00 αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα με πολύ κέφι και μεράκι και με τη νέα γενιά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις.

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου ανατίθεται σε κάποια ή κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι η κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή.
Ένα πανέμορφο σκηνικό στήνεται στο λιμάνι της Ερμιόνης  όπου πλήθος κόσμου, παρακολουθεί φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που ξεκινούν με την είσοδο των κοριτσιών πάνω στα άλογα και με τους μικρούς λαμπαδηδρόμους να ακολουθούν. Η εκδήλωση συνεχίζεται με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από τις νέες κοπέλες και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι καθιερωμένοι παραδοσιακοί χοροί και το «πήδημα της φωτιάς».
Προηγούμενο άρθροΙσχυρή βροχόπτωση εχθές στη Σπάρτη
Επόμενο άρθροTo μήνυμα του Ν.Σταυρέλη για την Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Κορινθίων