Αρχική Eπικαιρότητα Τα παιδιά που μεγάλωσαν ως “ενήλικες” πάσχουν από ανασφάλειες, φοβίες και χαμηλή...

Τα παιδιά που μεγάλωσαν ως “ενήλικες” πάσχουν από ανασφάλειες, φοβίες και χαμηλή αυτοεκτίμηση

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ;

Πολύ απλά, όταν είναι έτοιμο!
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη συγκοίμηση, το να κοιμάται δηλαδή το παιδί -ή τα παιδιά- στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Δυστυχώς ακόμα ακούμε συμβουλές ακόμα και από ειδικούς (!) να κοιμάται το παιδί από νεογέννητο στο δωμάτιό του για να “μην κακομαθαίνει”!

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως είναι σημαντικό οι γονείς να ακολουθούν και να καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού. Εφόσον το μωρό/παιδί αποζητά να κοιμάται με τους γονείς το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι αυτό!

Περάσαμε μερικές δύσκολες δεκαετίες όπου η “ανεξαρτησία του βρέφους/παιδιού” είχε αναχθεί σε ύψιστο ζητούμενο. Να κοιμάται μόνο του, να μην το παίρνεις αγκαλιά, να μη δινεις σημασία στο κλάμα, να μην ανταποκρίνεσαι στα καπρίτσια γιατί θα σε κανει ό,τι θέλει κτλ. Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγάλωσαν έτσι και ως ενήλικες τους βλέπουμε στα γραφεία μας να ψάχνουν λύση στις ανασφάλειες, τις φοβίες και τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση.

“Μα έτσι δε θα το κάνεις εξαρτημενο;”
Το αντίθετο! Όσο το παιδί χορταίνει αγκαλιά και ασφάλεια τόσο πιο ανεξάρτητο γίνεται. Αν του τη στερήσουμε τότε θα προσκολληθεί περισσότερο.

Επομένως:
– ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συγκοίμηση το πρώτο έτος για τη μείωση της πιθανότητας Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (το μωρό πεθαίνει στον ύπνο του!).
– Συνέχιση έως ότου το παιδί δείξει ετοιμότητα να μεταφερθεί στο δωμάτιό του.
– Ενθάρρυνση του παιδιού να κάνει τη μετάβαση (πχ ετοιμάζουμε παιδικό δωμάτιο, περνάμε χρόνο εκεί με το παιδί, υπάρχει κρεβάτι προσβάσιμο δικό του που ξέρει ότι μπορει να κοιμηθεί εκεί όποτε θελήσει κτλ).
– Δεν αρνούμαστε ποτέ την έλευση του παιδιού στο δωμάτιό μας όμως….
– …δεν κρατάμε το παιδί στο δωμάτιό μας για να καλύψουμε δικές μας ανάγκες!!!
– Αν υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά ζητάμε έγκαιρα βοήθεια από ειδικούς.

Καλούς και ήρεμους ύπνους!

Ράνια Μπούμη – Ψυχολόγος