Αρχική Eπικαιρότητα Λαμία: Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά και βρήκαν κρυμμένο αρχαίο θησαυρό! (Εικόνες)

Λαμία: Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά και βρήκαν κρυμμένο αρχαίο θησαυρό! (Εικόνες)

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι πυροσβέστες που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο χωριό Μεγαπλάτανος της Αταλάντης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport, πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ Μακρακώμης  ενεργούσαν σε δύσβατη περιοχή ελέγχοντας εστίες που είχαν απομείνει προκειμένου να προλάβουν αναζωπυρώσεις.

Τότε ήταν που ανακάλυψαν στο βουνό πλήθος αρχαίων αντικειμένων, που ήταν τυλιγμένα επιμελώς σε χαρτιά εφημερίδων, πανιά και σακούλες.

Αμέσως ειδοποίησαν τον Περιφερειακό Διοικητή Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Νίκο Σπαή, που όπως σε όλες τις πυρκαγιές συνεπικουρεί το έργο των Αξιωματικών και Πυροσβεστών του, αλλά και την Ασφάλεια Λαμίας, καθώς η υπόθεση παραπέμπει σε αρχαιοκαπηλία.

Όπως μεταδίδει το lamiareport, αν και η περιοχή των Λοκρών είναι ιδιαίτερα φορτωμένη σε αρχαία, τόσο συνωστισμός από αγαλματίδια, κύμβαλα, κομμάτια από αμφορείς, κύπελλα, αλλά και κοσμήματα είναι αδύνατον να βρεθούν μαζί. Φαίνεται ότι οι αρχαιοκάπηλοι, τα διέθεταν κομμάτι κομμάτι.

Δίπλα στα αντικείμενα μάλιστα υπήρχαν και κάποια σύνεργα, όπως πριόνια και τσάπες για να εξυπηρετούνται στις «ανασκαφές» τους.

Η εκτίμηση της αξίας των ευρημάτων γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας, ενώ οι Πυροσβέστες με εντολή του Διοικητή τους μάζεψαν με προσοχή όλα τα κομμάτια προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στα χέρια των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport πρόκειται για αντικείμενα από το μακρινό 5ο αιώνα πΧ, μεγάλης αξίας.

«Οι υπηρεσίες μας κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στο χωριό Μεγαπλάτανος και πολύ γρήγορα κατορθώσαμε να την ελέγξουμε και να την περιορίσουμε σε μια έκταση 45 στρεμμάτων», δήλωσε στο LamiaReport ο επικεφαλής των ΠΥ στη Στερεά Νίκος Σπαής και προσθέτει για τα απροσδόκητα ευρήματα«Σε δύσβατη περιοχή εντοπίσαμε έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Έδωσα εντολή στους ανθρώπους μας να ελέγξουν πολύ καλά την περιοχή και να περισυλλέξουν με μεγάλη προσοχή ότι αντικείμενο βρουν και να το παραδώσουν στις αρχές Ασφαλείας και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που επίσης ειδοποιήθηκε».