Αρχική Ν. Κορινθίας Μ.Θελερίτη : Μείωση στις πλαστικές σακούλες,ας αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε σήμερα για να...

Μ.Θελερίτη : Μείωση στις πλαστικές σακούλες,ας αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε σήμερα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Μειώθηκαν οι πλαστικές σακούλες
Χτες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σε όλη την χώρα έγιναν διάφορες εκδηλώσεις και είναι πράγματι καλό να γίνονται, καθώς διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την εγρήγορση της κοινωνίας. Ωστόσο ακόμα καλύτερο είναι να βλέπουμε από τις συγκεκριμένες δράσεις και τα αποτελέσματά τους.
Μία τέτοια δράση, με έντονα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ήταν αυτή που υλοποίησε η κυβέρνηση από την πρώτη Ιανουαρίου με την επιβολή τέλους 4 λεπτών (€0,04) για τη χρήση της πλαστικής σακούλας, ακολουθώντας σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. 


Χτες, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και τα οποία δείχνουν μείωση 76% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισ. σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΛΚΑ, η ετήσια κατανάλωση λεπτής πλαστικής σακούλας -μόνον από τα σούπερ μάρκετ- ανερχόταν μέχρι και το 2017 σε 2,7 – 2,9 δισεκατομμύρια τεμάχια


Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος στην επιτυχία του μέτρου ανήκει στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Στα υπόλοιπα καταστήματα εμπορίου και εστίασης (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία), η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι ανάλογη. Έτσι -και με δεδομένο ότι το κανάλι του σουπερμάρκετ αντιπροσωπεύει μόνο το 50% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων- εκτιμάται ότι η συνολική ποσοστιαία μείωση στην χρήση πλαστικής σακούλας είναι σημαντικά μικρότερη.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65%, θα σημαίνει «κατανάλωση» περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο και ανά έτος, που παραμένει μακριά από τον στόχο, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Μάλιστα, έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν αντίστοιχα μέτρα (όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), ότι η αποδοτικότητα της επιβολής τέλους στην πλαστική σακούλα ναι μεν επιτυγχάνει άμεση και μεγάλη μείωση, αλλά φθίνει όσο περνάει ο χρόνος.
Ας είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα, αν αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε σήμερα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.