Αρχική Ν. Αρκαδίας Δέσμευση Βορίδη από Τρίπολη: Κατάργηση του “Κλεισθένη” “με ένα νόμο και ένα...

Δέσμευση Βορίδη από Τρίπολη: Κατάργηση του “Κλεισθένη” “με ένα νόμο και ένα άρθρο”

“Η Ν.Δ. την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών που θα κερδίσει, θα καταργήσει τον “Κλεισθένη” και θα επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου, με ένα νόμο, με ένα άρθρο”.

Αυτό ξεκαθάρισε ο βουλευτής – τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το απόγευμα της Κυριακής στην Τρίπολη, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με κύριο θέμα τον “Κλεισθένη”.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής – βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι για τη Ν.Δ. δεν γίνονται δεκτές, “δεν παίζει με αντιπολιτευτικές στρατηγικές για τον “Κλεισθένη”, για να αποδομηθεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης”. Διαμήνυσε πως “εμείς σκόντο δεν κάνουμε γι’ αυτά τα ζητήματα”.

Ολοι οι αυτοδιοικητικοί της Ν.Δ. που τοποθετήθηκαν, τάχθηκαν κατά του “Κλεισθένη” και κυρίως κατά της απλής αναλογικής, κάνοντας λόγο για χάος στη διοίκηση των δήμων και για συναλλαγές.

Πάντως, ασκήθηκε κριτική στο κόμμα που ως κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες – υπερβολικές εκφράσεις για φασισμό, για κομμουνιστική κυβέρνηση και νεοκομμουνιστές.

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε ότι ο “Κλεισθένης” δεν έχει ούτε μία παράγραφο από τις προτάσεις της Κεντρικής Ενωσης κι εκτίμησε πως θα φέρει χάος.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παναγιωτοπούλου έκανε λόγο για κομματικό κράτος και προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία.

Ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών και πρόεδρος της ΠΕΔ Δημήτρης Καμπόσος έκανε λόγο για μόρφωμα και υποστήριξε πως στήνουν καρτέρι στη δημοκρατία.

Ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας Τάσος Γαϊτάνηςμίλησε για συναλλαγή πίσω από τις κουρτίνες και κάτω από το τραπέζι. Είπε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης, βλέπει θετικά τις ΣΔΙΤ και θέλει τα κέντρα υγείας να περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι “η απλή αναλογική προωθείται για να ελεγχθεί η κοινωνία” και συμφώνησε με τη δέσμευση Βορίδη πως πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Εκτίμησε ότι “το πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό, είναι η δημόσια διοίκηση” και έκανε λόγο για αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων. Ζήτησε θεσμικό πλαίσιο για όλα (αυτοδιοικήσεις και κράτος) και για τις σχέσεις μεταξύ τους, χωριστή αντιμετώπιση και αναπτυξιακή πρόταση για κάθε δήμο, ενιαίο και φιλελεύθερο λόγο, μακριά από ακρότητες και λαϊκισμό, καθώς και ενότητα.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ανέφερε ότι στόχος είναι η χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης κι έκανε λόγο για αλλοίωση θεσμών.

Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα τάχθηκε υπέρ των ισχυρών αυτοδιοικήσεων και των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος ζήτησε ανακατανομή πόρων και ειδική μέριμνα για τους μικρούς δήμους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι “η πλειοψηφία θα είναι περιστασιακή και στιγμιαία” και ζήτησε: “Να μην ρυμουλκούμεθα πίσω από τους άλλους στις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση. Να πάρουμε θέσεις για όλα τα ζητήματα, νωρίτερα. Αποκέντρωση πόρων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πει να δοθεί ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς είπε ότι “ο κόσμος είναι υπέρ της απλής αναλογικής και της συνεργασίας για το κοινό καλό” και ζήτησε “να κάνουμε ανοιχτές ενημερώσεις για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος είπε ότι “ο “Κλεισθένης” είναι Διαλυκράτης ή Προκρούστης, διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση, την παραδίδει σε ακραίες περιθωριακές ομάδες”. Και υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κορινθίας Χρήστος Κορδώσης ζήτησε να περιοριστεί η θητεία των αυτοδιοικητικών σε δύο θητείες, συμπληρώνοντας “και στη Βουλή”, αποδεχόμενος παρέμβαση από το ακροατήριο.

Ο Ηλίας Γιαννόπουλος, μέλος ομάδων εργασίας της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφος του “Θάρρους”, παρατήρησε “όχι αυτοδίκαια στήριξη σε δημάρχους. Οπως είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και της αξιοσύνης, ως κόμμα, όλοι να αξιολογηθούν και να κριθούν σε δήμους και Περιφέρεια”.

Ο Παναγιώτης Λύρας, πρώην γραμματέας στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, είπε ότι “η ουσία είναι η επικοινωνία. Να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία με σχέδιο για την αυτοδιοίκηση”.