Αρχική Ν. Αργολίδος Αργολίδα: Δράσεις από το ΚΠΕ Νέας Κίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αργολίδα: Δράσεις από το ΚΠΕ Νέας Κίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσεται στον Άξονα προτεραιότητας 6 –ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «Περιφέρειες σε Μετάβαση(ΜΕΤ), πρόκειται να υλοποιήσει δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τίτλο:  «Το περιβάλλον χθες- σήμερα-αύριο».

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, να ενημερωθούν για τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους, επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Ασίνης και της Λέρνας, να συνειδητοποιήσουν την αξία του νερού στη δημιουργία πολιτισμών διαχρονικά, να αναγνωρίσουν είδη χλωρίδας και να συζητήσουν για τη σημασία τους δημιουργώντας φυτολόγια, και τέλος με το συμβολικό καθαρισμό της ακτής να συνειδητοποιήσουν την αξία των καθαρών ακτών.

Οι δράσεις θα είναι τετραήμερες, απευθύνονται σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και θα υλοποιηθούν ως εξής:

1η ημέρα: Τρίτη 5 Ιουνίου

Με τη συμμετοχή 198 μαθητών/-τριων και 15 συνοδών εκπαιδευτικών από τα Δημοτικά σχολεία: 1ο Δ.Σ. Ναυπλίου, Δ.Σ. Κουτσοποδίου, Δ.Σ. Τολού, και Δ.Σ. Ασκληπιείου.

08:30 – 13:30 «Περιβαλλοντικά μονοπάτια στη Λέρνα, στην Αλκυονία λίμνη και στον Ποντίνο ποταμό».

Περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση των μαθητών στον Αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και στη συνέχεια περιήγηση στις πηγές της Λέρνας (Αλκυονία λίμνη και Ποντίνος ποταμός) από την Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου. Η δράση θα περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τη σημασία των υδάτινων πόρων στη ζωή μας από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας, καθώς και κατασκευές αγγείων από κρύο πηλό, διακοσμημένα με θέματα από τη φύση και την μυθολογία της περιοχής.

2η ημέρα: Τετάρτη 6 Ιουνίου

Με τη συμμετοχή 15 μαθητών και 5 συνοδών εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Αργολίδας.

09:00 – 10:00 «Καθαρή Μεσόγειος, καθαρές ακτές» στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.

10:15 – 12:00 Περιήγηση στην ιχθυόσκαλα της Νέας Κίου, ορνιθοπαρατήρηση στις εκβολές του Ινάχου ποταμού και συμβολικός καθαρισμός τμήματος ακτής της Νέας Κίου.

3η ημέρα: Πέμπτη 7 Ιουνίου

Με τη συμμετοχή 174 μαθητών/-τριων και 13 συνοδών εκπαιδευτικών από τα Δημοτικά σχολεία: 6ο Δ.Σ. Ναυπλίου, Δ.Σ. Aσκληπιείου, Δ. Σ. Κουτσοποδίου και Δ.Σ. Δρεπάνου.

09:00- 13:30 «Γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, αναγνώριση φυτών, κατασκευή φυτολογίων και αγγείων».

4η ημέρα: Παρασκευή 8 Ιουνίου

Με τη συμμετοχή 236 μαθητών/-τριων και 15 συνοδών εκπαιδευτικών από τα Δημοτικά σχολεία: Δ.Σ. Αγίου Αδριανού, 5ο Δ.Σ. Άργους, 5ο Δ.Σ. Ναυπλίου και Δ.Σ. Τολού.

09:00- 13:30 «Γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, αναγνώριση φυτών, κατασκευή φυτολογίων και αγγείων».