Αρχική Eπικαιρότητα Σαν σήμερα το 1453 η Άλωση της Κωνσταντινούπολης-Οταν παραδόθηκε η Πόλη ήταν...

Σαν σήμερα το 1453 η Άλωση της Κωνσταντινούπολης-Οταν παραδόθηκε η Πόλη ήταν σε εξέλιξη λειτουργία στην Αγία Σοφία

Τρίτη 29 Μαίου 1453, η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια του οθωμανικού στρατού μετά απο σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας και σημαίνει το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με αυτοκράτορα του Βυζαντίου τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και επικεφαλής του οθωμανικού στρατού τον Μωάμεθ Β’, οι χριστιανοί έδωσαν την τελική μάχη απέναντι στις ορδές των μουσουλμάνων πολεμιστών και έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι.

Ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ, ενώ ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απέρριψε τις προτάσεις συνθηκολόγησης και βρήκε το θάνατο στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

 

Θρύλοι και παραδόσεις

 

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης κατά την άλωση της Πόλης, είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Σύμφωνα με το θρύλο, Άγγελος Κυρίου τον έκρυψε και τον μαρμάρωσε μέχρι τη στιγμή που η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη. Ο θρύλος αυτός προκύπτει αφού το πτώμα του Αυτοκράτορα δεν έχει εντοπιστεί.

 

Τα ψάρια του καλόγερου

Ο θρύλος θέλει τα μισοτηγανισμένα ψάρια που τηγάνιζε δίπλα από ένα ποτάμι, ένας καλόγερος, να πηδούν πίσω στο ποτάμι στο άκουσμα της είδησης της κατάληψης της Πόλης. Σύμφωνα με το θρύλο, τα ψάρια θα επιστρέψουν στο τηγάνι όταν Πόλη επιστρέψει σε χριστιανικά χέρια

 

Η θάλασσα του Μαρμαρά

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διατάζει να μεταφέρουν την Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφιάς μακριά από την Πόλη για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Μαζί μεταφέρονται και κειμήλια, όταν το καράβι που τα μεταφέρει βυθίζεται στα νερά του Βοσπόρου. Έκτοτε, η θάλασσα του Μαρμαρά γαληνεύει και κυματίζει ήρεμα κάτω από κάθε καιρική συνθήκη.

 

Ο παπάς της Αγίας Σοφιάς

Όταν η Πόλη παραδόθηκε, βρισκόταν σε εξέλιξη λειτουργία στην Αγία Σοφία. Κατά το θρύλο, ο παπάς σταμάτησε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα στο πίσω μέρος του ιερού. Οι Τούρκοι διαπίστωσαν ότι η πόρτα χάθηκε και στη θέση της υπήρχε τοίχος, τον οποίον προσπάθησαν να γκρεμίσουν, μάταια όμως. Σύμφωνα με το θρύλο, ο παπάς θα βγει από το ιερό για να ολοκληρώσει τη λειτουργία όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική.