Αρχική Eπικαιρότητα Νέα χαλάρωση των capital controls – Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Νέα χαλάρωση των capital controls – Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Τις παρατηρήσεις-προτάσεις της για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls αναμένεται να στείλει την Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αποφασίσει το νέο πλαίσιο χαλάρωσης με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων και έχουν μελετήσει μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 2.300 ευρώ.

Πολύ σημαντικό είναι η μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, κυρίως στο κομμάτι των πληρωμών τους από το εξωτερικό αλλά και για τις πληρωμές τους προς το εξωτερικό. Επίσης μελετάται όπως αυξηθεί το όριο στα 2.500 ευρώ από 2.300 που είναι σήμερα, στα 3.000 ευρώ και στα 3.500 ευρώ.

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Όπως εξηγεί ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής με τις αλλαγές στα capital controls σχεδιάζεται η πλήρης απελευθέρωση των εσόδων από το εξωτερικό (που τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό τους σε ελληνική τράπεζα) όπως είναι τα έσοδα τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς και τα οποία θα μπορούν να ξαναβγαίνουν στο ακέραιο οποτεδήποτε εκτός Ελλάδος.

Επίσης, σχεδιάζεται η άρση των περιορισμών για τα ποσά που μπαίνουν στο τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού. Δηλαδή, αν ο πελάτης πληρώνει την υπηρεσία με κάρτα ξένης τράπεζας, η επιχείρηση θα μπορεί να κάνει ανάληψη των εν λόγω χρημάτων στο 100% χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σαλή ίσχυε σήμερα μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από το «στρώμα».

Το μέτρο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Σαλής, θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πόσο μάλλον ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένα ακόμη μέτρο που θα επιτρέπει την μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες, το οποίο σχετίζεται με τίτλους (ομόλογα, μετοχές κ.ά.) που αποκτήθηκαν από πελάτες μετά την επιβολή των capital controls.