Αρχική Ν. Αργολίδος Ιστορικά κτήρια του Ναυπλίου υπό κατάρρευση

Ιστορικά κτήρια του Ναυπλίου υπό κατάρρευση

Πάρα πολλά ιστορικά διατηρητέα κτήρια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου καταρρέουν από τη φθορά του χρόνου. Η υπηρεσία της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων τοποθετεί συνεχώς προστατευτικά στα επικίνδυνα κτήρια  προς αποφυγή ατυχήματος. Πολλά από αυτά ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο . Ιστορικό κτήριο στην οδό Όθωνος ,στην καρδιά της παλιάς πόλης , έχει σχεδόν καταρρεύσει και αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους διερχόμενους . Κάτοικοι της παλιάς πόλης διαμαρτύρονται καθημερινά στις υπηρεσίες του Δημοσίου για την άμεση αποκατάσταση των κτηρίων. Μεγάλη φθορά έχει υποστεί το Δικαστικό Μέγαρο , το αρχαιολογικό Μουσείο  και πάρα πολλά άλλα κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το ιστορικό κτήριο στην οδό Όθωνος ,μετά τον θάνατο( εδώ και χρόνια) ιδιοκτήτριας πέρασε στο Δημόσιο , στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου , οπού ανήκει η αρμοδιότητα συντήρησης –διάσωσης.

Έχουν γίνει υπομνήματα από περιοίκους που επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης , όσο και για τον κίνδυνο τραυματισμού ζεύγους ηλικιωμένων ενοίκων ( 1ος όροφος) κατοίκων της οδού και των εκατοντάδων επισκεπτών που καθημερινά διέρχονται από το σημείο, δίπλα στην παραλιακή οδό Μπουμπουλίνας.  Αν και έχουν περάσει μήνες , καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς αρμοδίων, ενώ η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων προχώρησε στη σήμανση του χώρου με προειδοποιητικές κορδέλες. Πιθανόν ο δήμος Ναυπλίου θα πρέπει να παρέμβει και να πιέσει την ΕΤ.Α.Δ. ώστε , πριν συμβεί κάποιο ατύχημα και πριν καταρρεύσει το ( νεοκλασικό ) οίκημα , να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης. Πρόκειται για ένα κτίριο στον παραδοσιακό ιστό της πόλης που θα πρέπει να διασωθεί και , στη συνέχεια, να αποδοθεί για χρήση με ευθύνη του Δημοσίου, όπου και ανήκει.  Οι περίοικοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και κατά παντός υπευθύνου καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος για αυτούς και τους διερχόμενους. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια από δεκάδες περιπτώσεις κτιρίων του Δημοσίου αλλά και ιδιοκτησιών κυρίως στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το δικαστικό μέγαρο όπου και εκεί έχουν τοποθετηθεί κορδέλες και σήμανση για τον κίνδυνο πτώσεις υλικών, το κτίριο όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο όπου  εκεί τοποθετήθηκαν κάγκελα στο αριστερή πλευρά για να μην πλησιάζουν οι επισκέπτες της πόλης αλλά και δεκάδες άλλα κτίρια τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, όπως στην πλατεία Αγ. Τερζάκη δίπλα από τον ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.