Αρχική Ν. Αχαΐας Μαρτυρία μητέρας που το παιδί της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β

Μαρτυρία μητέρας που το παιδί της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β

Χαρακτηριστική του πόσο ύπουλη είναι η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η διήγηση μιας μητέρας σχετικά με την περιπέτεια που έζησε η κορούλα της, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο, στην Κρήτη, όταν εκείνη αρρώστησε και κινδύνευσε να χάσει την ζωή της. Η οικογένεια, που ζει μόνιμα στη Γερμανία, αλλά η μητέρα κατάγεται από την Κρήτη, παραθέριζε στο νησί, όταν το όνειρο έγινε εφιάλτης.

Περιέγραψε μέσω της εκπομπής «Τατιάνα Live» στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», πόσο ραγδαία εξελίχθηκε η νόσος στο κορμάκι της μικρής της κόρης και ότι δεν πίστευε με τίποτα ότι αυτό που έχει το παιδί θα μπορούσε να είναι Μηνιγγίτιδα Β. Η μητέρα τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το ντόμινο, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή».

«Για μας στάθηκε ευνοϊκό το γεγονός ότι ήταν Δεκαπενταύγουστος, γιατί εάν δεν ήταν, θα πήγαινα πρώτα στην παιδίατρο. Αυτή η καθυστέρηση θα ήταν ήδη μοιραία. Αμέσως μας μετέφεραν στην παιδιατρική κλινική. Οι γιατροί είδαν ότι είχε αιματώματα στο σώμα της», ανέφερε η μητέρα, που αποκάλυψε ότι πανικοβλήθηκε, διότι τα αιματώματα εμφανίζονταν συνεχώς.

Και ολοκλήρωσε τη συγκλονιστική της διήγηση, λέγοντας: «Όταν παίρνω την κόρη μου αγκαλιά, σκέφτομαι ότι είναι ολόκληρη, γιατί θα μπορούσε ή να έχει πεθάνει ή να είναι μισή. Και αν καμία φορά είναι ζωηρή, χαίρομαι που έχει και χέρια και πόδια για να μπορεί να είναι ζωηρή».

Μετά το video ακολούθησε συζήτηση με παιδίατρο, στην οποία έγινε αναφορά στην επικινδυνότητα και στην ύπουλη φύση της νόσου, ενώ ο παιδίατρος, κ. Νταλούκας, επισήμανε πως υπάρχει τρόπος πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και ο ίδιος ως παιδίατρος συστήνει στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν από τις συνέπειες της Μηνιγγίτιδας.

Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι γονείς ούτε μία μέρα και να πάνε στον παιδίατρό τους, ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.

Στα εννέα έφτασαν τα κρούσματα μέσα στο 2018

Λίγες ημέρες μετά το έβδομο κρούσμα Μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, το οποίο καταγράφηκε στην Τρίπολη, ακόμα δύο μικρά παιδιά νόσησαν στην Κρήτη και από τις αρχές της εβδομάδας νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Έτσι, τα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε εννέα.

Στις αρχές Απριλίου είχε καταγραφεί ακόμα ένα κρούσμα, σε 5χρονο αγοράκι στην περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β, ο οποίος είναι ο πλέον επικίνδυνος τύπος της νόσου και ταυτοχρόνως ο πιο συνήθης.

Όλα αυτά έχουν σημάνει «συναγερμό» σε γονείς και παιδίατρους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Τα συμπτώματα της νόσου και οι κρίσιμοι μήνες

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα για να δράσουν άμεσα. Η πρόληψη είναι αυτή που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, ιδίως τους τρέχοντες μήνες, στους οποίους τα κρούσματα είναι περισσότερα. Η Μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος, που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό, εξάνθημα, ενώ η μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε υγιή μέλη της οικογένειάς του, είναι ένας σοβαρός λόγος για επίσκεψη στον παιδίατρο και τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά, προκειμένου να προστατευθούν πλήρως ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειές της.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κάτι που κατέστη εφικτό στην Ελλάδα από το 2013, όταν το εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Τονίζεται ότι, για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη Μηνιγγίτιδα, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

newsbeast.gr