Αρχική Περ. Πελοποννήσου Κωστούρος: Αναγκαία η συνεργασία των αυτοδιοικητικών δομών της Αν. Πελοποννήσου και της...

Κωστούρος: Αναγκαία η συνεργασία των αυτοδιοικητικών δομών της Αν. Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επαναλειτουργία του τρένου

Σε ενημερωτική εκδήλωση για την επαναλειτουργία του τραίνου στο τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο που οργάνωσαν Πρωτοβουλία Πολιτών της Κορίνθου και η Πρωτοβουλία «ΤΡΑΙΝΟ ΤΩΡΑ στην Αργολίδα» το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στο Αμφιθέατρο Δήμου Κορινθίων ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος παρενέβη με επιστολή του τονίζοντας:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όταν έλαβα την πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης θεώρησα πως είναι μια ευκαιρία να ενημερώσω για τις σχετικές προτάσεις και ενέργειες του Δήμου Ναυπλιέων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα συνεργασίας των αυτοδιοικητικών δομών της Ανατολικής Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να γίνει πράξη η επαναλειτουργία του τρένου στην περιοχή μας.

Οι όμοροι νομοί μας είναι αποδέκτες αυξημένης τουριστικής κίνησης με ανεκμετάλλευτες για την ώρα όλες τις οικονομικές δυνατότητες, εκτίμηση που επιτάσσει την επανέναρξη δρομολογίων του τρένου, την ίδια στιγμή που θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι μόνιμοι κάτοικοι. Η σιδηροδρομική επανασύνδεση των περιοχών μας εκτός του ότι εξασφαλίζει σεβασμό στο περιβάλλον θα συμβάλλει στη θεραπεία των κυκλοφοριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές μας τις περιόδους αιχμής και όχι μόνο.

Ειδικά το Ναύπλιο με την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής σαν μια μορφή προέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου έρχεται σε επαφή με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το μετρό της Αθήνας και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η προσφάτως ανακαινισμένη σιδηροδρομική υποδομή όταν αναταχθεί βάσει και των τελευταίων δρομολογίων που ίσχυσαν μέχρι το τέλος του 2010 θα επιτρέψει χρόνο ταξιδιού δύο ωρών από την Αθήνα έως το Ναύπλιο με άνετες και ασφαλείς συνθήκες.

Το δίκαιο αίτημα των πολιτών της Αργολίδας και των φορέων της Αργολίδας όπως εκφράστηκε μέσα από την πρόταση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Επαναλειτουργία Τώρα του Τρένου στην Αργολίδα στηρίχθηκε από την Δημοτική μας Αρχή στην εκδήλωση με θέμα την επανεκκίνηση του τρένου που έγινε πριν ένα χρόνο στο Ναύπλιο. Εν συνεχεία αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής η οποία εξαγγέλθηκε στην συνάντηση των φορέων της Αργολίδας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών Θανάση Βούρδα. Μάλιστα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ένα από τα θέματα θα είναι η έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ναυπλιέων με τον ΟΣΕ, βήμα απαραίτητο πριν την υπογραφή της. Τέλος στο πρόσφατο Περιφερειακό συνέδριο η επαναλειτουργία της γραμμης ήταν στην ατζέντα και στις ομιλίες του Υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη όσο και των δύο γενικών του γραμματέων κ.κ Δέδε και Βούρδα τονίζοντας ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα κρίνει την επανέναρξη των δρομολογίων.

Ανακεφαλαιώνοντας, πιστεύω πως οι συνέργειες μεταξύ των Δήμων και μεταξύ Δήμων και πολιτών είναι ο σύγχρονος δρόμος για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε, και για μας είναι δυνατόν να βρεθεί ξανά η Αργολίδα στον σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας και χωρίς να παραιτούμαστε από τον τελικό σκοπό που είναι η γραμμή κανονικού εύρους με ηλεκτροκίνηση».