Αρχική Eπικαιρότητα Α. Λυκουρέντζος για Novartis: Η σκευωρία θα καταρρεύσει (Βίντεο)

Α. Λυκουρέντζος για Novartis: Η σκευωρία θα καταρρεύσει (Βίντεο)

Για σκευωρία που θα καταρρεύσει και άθλιους τακτικισμούς της πλειοψηφίας που αρνείται την επι της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης Novartis μίλησε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε δε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «να συστήσει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 86,παράγραφος 5 του Συντάγματος ειδική επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ως δικαίωμα παραχωρεί στον θιγόμενο ή και στους συγγενείς του, απο Αντιπρόεδρο της Βουλής και τέσσερις ανωτάτους δικαστικούς να εξεταστεί η περίπτωση μου αποκλειστικά και ως μεμονωμένη».

Αναλυτικά η ομιλία του κ Λυκουρέντζου έχει ως εξής:

Άξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

παρά το δυσάρεστο για εμένα γεγονός, να ομιλώ στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου ως αναφερόμενος σε δικογραφία, σας ομιλώ με ήρεμη και ήσυχη τη συνείδηση.

Ήρεμη λόγω της αθωότητάς μου, την οποία τεκμηρίωσα με αδιάσειστα στοιχεία στην ομιλία μου την 21η Φεβρουαρίου 2018.

Ήσυχη διότι την περίοδο κατά την οποία διετέλεσα Υπουργός Υγείας και όχι μόνον-εργάστηκα με συνέπεια και οδηγό αξίες και αρχές, οι οποίες συγκροτούν το αληθινό νόημα της πολιτικής και αποτελούν τον λόγο συμμετοχής στα δημόσια πράγματα για κάθε ευσυνείδητο και έντιμο πολίτη.

Εργάστηκα με φιλοπατρία και αποφασιστικότητα, ως μέλος της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά, για να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με στόχο να βοηθήσουμε την Πατρίδα μας και την Ελληνική κοινωνία, στην πλέον κρίσιμη και απαιτητική καμπή της συγχρόνου ιστορίας μας.

Και το επιτύχαμε, μείναμε στη ζώνη του Ευρώ, δρομολογήσαμε την έξοδο από την πολυδιάστατη κρίση.
Ταυτοχρόνως αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την απογοήτευσή μου για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης αυτής από την Προκαταρκτική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, της 22ας Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος,
153 του Κανονισμού της Βουλής και του Ν.3126/2003, όπως από την 12η Φεβρουαρίου 2018 ζήτησε ενυπογράφως και ομοφώνως η Κυβερνητική πλειοψηφία.

Αντί της διερεύνησης ως όφειλε σε εκπλήρωση της εντολής την οποία έλαβε η Επιτροπή, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της και την 24η Απριλίου 2018, κατέθεσε πόρισμα με το οποίο αρνείται την κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις αρμοδιότητά της.

Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών επιτρέπει.

Πως είναι δυνατόν να εξηγηθεί διαφορετικά, η ύστερη άρνηση αρμοδιότητος, εδραζομένη μάλιστα στις ίδιες διατάξεις επί των οποίων στηρίχθηκε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για τη σύσταση της Επιτροπής;
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
εξεπλάγην όταν παρέλαβα την επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής του κ. Δρίτσα, με την οποία μου ζητούσε να εκφράσω γνώμη επί της αρμοδιότητος της να διερευνήσει την υπόθεση, για την οποία έλαβε σαφή εντολή με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.

Παρά την δυσάρεστη έκπληξή μου έσπευσα να απαντήσω, με τον προσήκοντα σεβασμό και να εξηγήσω τις θέσεις μου.
Διαβάζω τι ανέφερα μεταξύ άλλων στην επιστολή μου…
Σας γνωστοποιώ ότι δεν επιθυμώ την εμπλοκή μου σε οποιουδήποτε διαδικαστικού χαρακτήρα συζήτηση,
παρά μόνον σε αυστηρά τυπική και νομικά άρτια συνεδρίαση της Επιτροπής σας, με θέμα την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως, την οποία με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής αναλάβατε να διερευνήσετε.

Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Προσωπικά επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής,την 21η Φεβρουαρίου 2018.
Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Συνεπώς, για αδικήματα τα οποία δεν διέπραξα, δεν με αφορά και η οποιαδήποτε ερμηνεία περί παραγραφής. Η αλήθεια και μόνον η αλήθεια με αφορά. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού.
Ευελπιστώ να μου παράσχετε το δικαίωμα να παραστώ σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, αν τυχόν αποφασίσει σχετικά η Επιτροπή σας για να καταθέσω επί της ουσίας της υπόθεσης, μετά και την επιβαλλόμενη εξέταση των μαρτύρων.
Με τον προσήκοντα σεβασμό σε εσάς και τα μέλη της Επιτροπής σας, σημειώνω με έμφαση τις βαρύτατες ηθικές ευθύνες τις οποίες επωμίζεσθε, με τις ακολουθούμενες πρακτικές, οι οποίες συντηρούν αδίκως την σπίλωση.

Κατεπείγουσα επιδίωξή σας όφειλε να είναι η αμερόληπτη διερεύνηση της αλήθειας και η απρόσκοπτος απονομή δικαιοσύνης».

Κυρίες και Κύριοι,
οφείλω να επιμείνω σε αυτό το κορυφαίας σημασίας Θέμα. Σχολιάστηκε ότι οι προσκληθέντες
αρνηθήκαμε να προσέλθουμε για να καταθέσουμε. Επιδείξαμε δήθεν ασέβεια στους θεσμούς!!!
Ουδέν αναληθέστερον.

Καταθέτω, να συμπεριληφθούν στα τηρούμενα πρακτικά της συνεδριάσεως
και την Πρόσκληση την οποία έλαβα και την έγγραφο απάντησή μου.

Οποιοδήποτε αμερόληπτος κριτής χωρίς αμφιβολία διαπιστώνει ότι :

και να καταθέσω επί της ουσίας της δικογραφίας ζήτησα και την εκτροπή επεσήμανα.

Συμπέρασμα : η Πλειοψηφία της Επιτροπής επέλεξε να υπηρετήσει σκοπιμότητες. Προσέλαβε διάσταση επίσης η πρόταση της εισαγγγελέως της κ.Τουλουπάκη, η οποία στο πλαίσιο των καθηκόντων της, ζήτησε να ερευνηθούν οι Τραπεζικοί Λογαριασμοί των αναφερομένων πολιτικών προσώπων και συγγενών τους.

Προσωπικά από την πρώτη στιγμή και αφού διάβασα την μια και μόνη παράγραφο η οποία με αφορά στη δικογραφία ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου
και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου.

Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα…

Σε συνέντευξη μου στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την 17η Φεβρουαρίου 2018,
πριν καν τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σε συνεχείς δηλώσεις μου αλλά και με την εδώ ομιλία μου ζήτησα το άνοιγμα των πάντων,όπως προανέφερα.

Καταθέτω και αντίγραφο της συνεντεύξεως μου. Στο χρονικό διάστημα το οποίον μεσολάβησε από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα
προσετέθησαν κάποια ελάχιστα νέα στοιχεία στη δικογραφία. Έτυχαν εντυπωσιακής υποδοχής από μερίδα του τύπου και από κύκλους,
οι οποίοι επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους και να επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης.
Περιοριζομαι μόνον σε αυτό το σχόλιο και όπως έπραξα με την ομιλία μου την 21η Φεβρουαρίου θα πράξω και τώρα.
Δηλαδή θα αναφερθώ μόνον σε ό,τι με αφορά. Και βεβαίως ουδέν έχω να αναφέρω επ αυτών, διότι :  Στα εσωτερικά έγγραφα της NOVARTIS,
το περιεχόμενο των οποίων αποτελεί  πλαίσιο καθοδήγησης των στελεχών της Εταιρείας στη χώρα μας, για το χειρισμό πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.  ΔΕΝ αναφέρομαι. Δεν αναφέρομαι γιατί ουδεμία επικοινωνία είχα μαζί τους. Ούτε προσωπικές συναντήσεις ούτε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία σημειώνεται. Στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του κ.Φρουζή, το οποίο κατετέθη με οπτικό δίσκο,C.D.  και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι προσωπικές συναντήσεις του καθώς και οι οδηγίες  για την προετοιμασία των συναντήσεων αυτών
δεν καταγράφεται συνάντησή μου ή το όνομά μου. Δεν υπάρχω για τον Αντιπρόεδρο της NOVARTIS και ορθώς δεν υπάρχω  ουδείς δίαυλος επικοινωνίας θεσμοθετήθηκε και ουδείς λόγος υπήρχε για να επικοινωνούμε.
Δεν έχω να προσθέσω περισσότερα επιχειρήματα, γιατί διατύπωσα τις θέσεις μου ξεκάθαρα με ειλικρίνεια και ευθύτητα με την ομιλία μου τον Φεβρουάριο, στην οποία ήδη αναφέρθηκα.

Συνοψίζω:
Δεν είχα ως Υπουργός αρμοδιότητα  για την φαρμακευτική πολιτική. Ουδεμία απόφαση υπέγραψα για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Ο ΕΟΠΥΥ καθόριζε τους κανόνες και τις διαδικασίες πληρωμών. Δεν υπέγραψα, δεν είχα συναλλαγή,  δεν είχα σχέσεις με οποιαδήποτε Φαρμακευτική εταιρεία η άλλη εταιρεία προμηθευτή του ΕΣΥ. Δεν είχα σχέσεις  με οποιοδήποτε στέλεχος αυτών των εταιρειών…
Με δικές μου υπουργικές αποφάσεις και προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών μειώθηκε το κόστος προμηθειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να κατηγορηθώ, για την άμεμπτο άσκηση των καθηκόντων μου,  για την ακλόνητη στάση μου απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα  της διαφθοράς και της διαπλοκής, πολύ δε περισσότερο για χρηματισμό.

Στάθηκα με σθένος απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα  και προανέφερα παραδείγματα στην εδώ ομιλία μου.

Γνωριζόμαστε καλά στη χώρα μας  και στην Αθήνα και στην Αρκαδία. Οι πληροφορίες άλλωστε αφθονούν. Γνωριζόμαστε τόσο καλά ώστε
να είναι εξ ίσου γνωστό ότι δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στο βούρκο της διαφθοράς,  έστω και αν κάποιοι θέλουν να έχουν έτσι τα πράγματα
για να δικαιολογούν άλλοι το περιβόητο ¨όλοι το ίδιο είναι ¨ και άλλοι να δικαιολογούν τις ενοχές τους.

Αναρωτώμαι βέβαια αν έχει νόημα η παρουσία μου στο Βήμα, οι ομιλίες μου και η ανάπτυξη επιχειρημάτων… Αναρωτώμαι, ποια σκοπιμότητα
εξυπηρετούν οι δέκα κάλπες, όταν υποτίθεται κρινόμεθα ατομικά αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες;  Ερωτώ είναι η κάθε ψήφος απότοκος αξιολογικής κρίσης;

Αισθάνθηκα αποκαρδίωση μετά την προηγούμενη ψηφοφορία διότι δεν αξιολογήθηκαν οι τοποθετήσεις μας. Αντιθέτως μου προσέφερε εγκαρδίωση και ενδυνάμωση του ηθικού μου η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου, κυρίως όσων επί τόσα χρόνια βαδίσαμε κοινή ή παράλληλη πορεία.

Ακόμη και εκείνοι οι ελάχιστοι, οι οποίοι επένδυσαν στη σπίλωση μου εμπρός στο κύμα των αντιδράσεων το οποίο συνάντησαν, ανέκρουσαν πρύμνα και σιωπούν. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη  και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας  το συντομότερο δυνατόν,σε όλη της την έκταση.

Ωστόσο δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο, να επικρεμάται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου. Μετά την σημερινή απόφαση  της Ολομέλειας της Βουλής, θα ζητήσω με επιστολή μου από τον αξιότιμο κ Νίκο Βούτση, να συστήσει σύμφωνα με τη διάταξη
του άρθρου 86, παράγραφος 5 του Συντάγματος ειδική επιτροπή,όπως ορίζει το Σύνταγμα και ως δικαίωμα παραχωρεί στον θιγόμενο ή και στους συγγενείς του, από Αντιπρόεδρο της Βουλής και τέσσερις ανωτάτους δικαστικούς να εξεταστεί η περίπτωση μου αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.

Θεωρώ δίκαιο και ξεκάθαρο το αίτημά μου. Οφείλει ο κ.Πρόεδρος της Βουλής να συνδράμει. Είναι άδικο,ανήθικο,ανέντιμο να κρατούμεθα υπό αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων πολιτικοί,οι οποίοι υπηρετήσαμε το δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα.

Η ευθύνη της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας  για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές εξελίξεις ως προς την πολιτική ομαλότητα και τη διακριτή λειτουργία των θεσμών. Δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Και Δικαιοσύνη χωρίς ανεξαρτησία δεν υπάρχει…

Και για να τελειώνουμε με αυτή την πικρή δοκιμασία την οποία αναίτια υφίσταμαι εξ αιτίας μιας άθλιας ψευδομαρτυρίας, σας βεβαιώνω και παρακαλώ να το προσέξτε και να θυμάστε :
Δεν υπάρχει τίμημα,  με το οποίο μπορεί να αγοραστεί  η συνείδησή μου. Η θεώρηση μου για την πολιτική  όπως και σήμερα και άλλες φορές
ως Βουλευτής  είχα την ευκαιρία εξηγήσω στο Κοινοβούλιο είναι ξένη με τις πρακτικές  του άνομου και άκοπου πλουτισμού.
Υπηρέτησα την κατά Αριστοτέλη αρετή και ευδαιμονία της πολιτείας  και την πολιτική ηθική.
Μαζί με το όνομά μου ουδέποτε στην πολιτική ιστορία του τόπου,  θα γραφτεί η λέξη σκάνδαλο, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν και το προσπαθούν.  Η κάθε ψευδομαρτυρία, η κάθε απόπειρα σπίλωσης  θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Η ακεραιότητα είναι το πολιτικό μου κεφάλαιο, το τιμώ και θα το προστατεύω εφ´ όρου ζωής. Είναι συνειδητή,διαχρονική και αμετάκλητη επιλογή μου.  Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω τις σκέψεις μου  με δύο-τρείς πολιτικού χαρακτήρα αξιολογήσεις: Οι μεταρρυθμίσεις του κράτους  και της οικονομίας,  η σύνεση και η υπευθυνότητα αποτελούν αντίδοτο στον εφιάλτη του λαϊκισμού, ο οποίος απειλεί την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την κοινωνική συνοχή. Δεν θεραπεύεται η παθογένεια του κρατισμού με τακτικισμούς και δογματισμούς. Εμείς,η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  πιστεύουμε σε μια γενναία αλλαγή της σημερινής κατάστασης, στοχεύουμε στην έξοδο από το τέλμα,  φιλοδοξούμε να διακριθούμε στους ανοιχτούς ορίζοντες της δημιουργίας,της άμιλλας,του ανταγωνισμού. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις,  τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη στον αγώνα του για την έγκριση από το λαό και την καθολική επιτυχία αυτού του εγχειρήματος,
των μεταρρυθμίσεων,της αξιοκρατίας,της ισονομίας,  της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

Η εθνική συνεννόηση είναι το μόνον αντίδοτο στην ιστορία χαμένων ευκαιριών των τελευταίων ετών. Είναι η αδιαπέραστη θωράκιση
απέναντι στις παρεμβάσεις τρίτων. Η παράταξη μας το έκανε πράξη, με τη φράση του Κων.Καραμανλή : «Λήθη στο παρελθόν»,  να κλείσουν οριστικά οι πληγές του αδελφοκτόνου σπαραγμού,  με την οικουμενική Κυβέρνηση  του Κων.Μητσοτάκη και τη συνεργασία των μέχρι τότε αδιάλλακτων αντιπάλων, με τη θαρραλέα πολιτική Εθνικής ομοψυχίας και ενότητος του Κώστα Καραμανλή.
Έχει έρθει πρό καιρού η ώρα, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να εγκαταλείψουν την οξύτητα και το φανατισμό και άλλες πολιτικές δυνάμεις  και κυρίως οι δυνάμεις της κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά».
Τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του τόπου και ουδείς εξαιρείται ευθυνών. Αν και στα επόμενα χρόνια
κάποιοι μεταφέρουν και πάλι τον πολιτικό αγώνα στο πεζοδρόμιο, θα είναι επιζήμιοι για την ελληνική κοινωνία, για το αύριο του τόπου και της νεολαίας, όσοι το αποτολμήσουν.

Ειλικρινά ευελπιστώ, να είναι αποδεκτές απο τους περισσότερους οι τελευταίες αξιολογήσεις μου, γιατι παρά τις δεδομένες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας, οφείλουμε να υιοθετήσουμε την φράση του Κων.Καραμανλή, την οποία εκφώνησε πρό δεκαετιών απο αυτό το Ιερό Βήμα και την οποία, σεμνύομαι να επαναλάβω απο την ίδια θέση:
«Είναι κοινή η μοίρα, πλουσίων και φτωχών,Δεξιών και Αριστερών,  στον ευλογημένο και μαρτυρικό αυτό τόπο»!  Εύχομαι, να συνεννοηθούμε επιτέλους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ορθολογικής, φιλελεύθερης οικονομικής πραγματικότητος,  στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου,  για ένα αισιόδοξο μέλλον του Ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς των Ελλήνων.