Αρχική Eπικαιρότητα «Ψαλίδι» – σοκ στις συντάξεις- Ποιες και πόσο μειώνονται τον Δεκέμβριο

«Ψαλίδι» – σοκ στις συντάξεις- Ποιες και πόσο μειώνονται τον Δεκέμβριο

«Βόμβα» από το ΣτΕ που έκρινε νόμιμες τις περικοπές

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος  παραδέχτηκε ότι από το 2019, θα υπάρξουν συντάξεις οι οποίες θα μειωθούν έως και 200 ευρώ. Ωστόσο, ο επανυπολογισμός 2.900.000 συντάξεων φέρνει «ψαλίδι» σε όλα τα επίπεδα αποδοχών και αφορά ακόμα και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Ο κ. Πετρόπουλος άφησε ένα «παράθυρο» λέγοντας ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστούν πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα.

Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θα εφαρμοστεί κανονικά από τις πληρωμές των συντάξεων που θα γίνουν το Δεκέμβριο του 2018. Η μείωση δεν ισχύει μόνο για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Αντίθετα, ακόμα και συντάξεις των 480 ευρώ είναι μέσα σε αυτές που κόβονται με τον επανυπολογισμό και θα φτάσουν τα 393,69 ευρώ.

Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ για τους συνταξιούχους, αφού με οριακή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του επανυπολογισμού των συντάξεων και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Σοκ λοπόν στις πληρωμές συντάξεων του Δεκεμβρίου δείχνουν τα τελικά ποσά του επανυπολογισμού συντάξεων με μειώσεις πάνω από 18% για 1.2 εκατ. συνταξιούχους.

Τα τελικά ποσά  που θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο:

– Οι διπλοσυνταξιούχοι (πχ Γιατροί, μηχανικοί κλπ) από το 2019 χάνουν ακόμη και 350 ευρώ το μήνα από τη σύνταξη τους καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που λαμβάνουν.

Οι Στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίως όσοι έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών- νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το ποσό των 300 ευρώ. Και αυτό γιατί στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν ως διπλά τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία έχουν πληρωθεί εισφορές.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και πάνω, και έχουν μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200- 1.300 ευρώ και άνω θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω θα υποστούν σοβαρές μειώσεις. Πρώην υψηλόμισθοι – νυν συνταξιούχοι με 35ετία ασφάλισης υφίστανται μεγάλες μειώσεις που ενδεχομένως αγγίζουν τα 300 ευρώ ενώ αντίθετα διασώζονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΜΕ 20-30 έτη ασφάλισης που είχαν υπαχθεί σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που ανήκουν σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και προέρχονται από τα πρώην ΤΕΒΕ,ΤΑΕ ή ΤΣΑ θα είναι δύσκολο το 2019 καθώς με το παλιό καθεστώς είχαν μπόνους στην σύνταξη 220 ευρώ, είε έβγαιναν με 15 έτη είτε με 35 έτη. Με τον επανυπολογισμό το μπόνους καταργείται και οι περικοπές ιδίως στις συντάξει με 35ετία ή 37ετία μπορεί να ανέλθουν στα 240 -280 ευρώ χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (νομικοί του ΤΑΝ, μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί, φαρμακοποιοί του ΤΣΑΥ) δηλαδή των πρώην «ευγενών» Ταμείων θα δουν απώλειες από 250-300 ευρώ, ιδίως εκείνοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία ή 40ετία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι που κατά κανόνα συνηθίζουν να παρατείνουν κατά πολύ την παραμονή τους στην εργασία τους, καταβάλλοντας αξιόλογα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία τους με τον νέο υπολογισμό θα δουν αναπάντεχα σημαντική απώλεια κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και Τραπεζών που αποχώρησαν με 35ετία και με σύνταξη που άγγιζε το 75%-80% του μισθού που λάμβαναν ως εργαζόμενοι είναι πιθανό να εμφανιστούν σημαντικές προσωπικές διαφορές που θα υπερβαίνουν το 30%. Ωστόσο, το ότι κατέβαλαν προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη περίοδο ασφάλισης αναμένεται να λειτουργήσει αποδοτικά κατά τον υπολογισμό της νέας σύνταξης τους(0,075%) για καθεμιά ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς και ενδεχομένως να αποτελέσει τον «κόφτη» σε μεγαλύτερες των 300 ευρώ μειώσεις. Αυτό σημαίνει πως η μείωση θα περιοριστεί στο επίπεδο των 200 ευρώ.

Οι μητέρες με ανήλικο τέκνο  πρώην ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση 18,3 ετών ασφάλισης θα έχουν μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης αφού δεν συμπληρώθηκε τότε η απαιτούμενη 20ετία για τη λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης (384) ευρώ. Οι μειώσεις και σε αυτή την περίπτωση θα φτάσουν τα 100 ευρώ.