Αρχική Eπικαιρότητα Γιατί “κόπηκε” η νέα διαφήμιση της BMW από την επιτροπή δεοντολογίας ;...

Γιατί “κόπηκε” η νέα διαφήμιση της BMW από την επιτροπή δεοντολογίας ; [vid]

 

Στη Μ. Βρετανία η επιτροπή δεοντολογίας που αξιολογεί το περιεχόμενο των διαφημίσεων πριν επιτραπεί η δημοσίευσή τους “έκοψε” το τηλεοπτικό σποτ της BMW που αφορούσε στην τεχνολογία 4κίνησης xDrive.

Στο video διάρκειας ενός λεπτού το οποίο μπορείτε να δείτε, διάφορα μοντέλα BMW με τεχνολογία xDrive οδηγούνται στο χιόνι, σε λάσπη, σε ξερό χώμα αλλά και σε βρεγμένη άσφαλτο. Ο στόχος είναι προφανώς να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα που δίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία σε τερέν χαμηλής πρόσφυσης. Θεωρήθηκε όμως ότι τα αυτοκίνητα εμφανίζονται να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, προάγοντας έναν τρόπο οδήγησης τον οποίο η επιτροπή χαρακτήρισε επικίνδυνο και ανεύθυνο.

Αν και η επιτροπή αναγνώρισε ότι η δράση εξελίσσεται μακριά από την κυκλοφορία, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ωστόσο το περιβάλλον στο οποίο φαίνεται να κινούνται τα αυτοκίνητα δεν διαφέρει από συνθήκες τις οποίες συχνά αντιμετωπίζουν οι οδηγοί.

«Η παρουσίαση των δυνατοτήτων του συστήματος xDrive γίνεται με ενθουσιώδη τρόπο, προάγοντας την ταχύτητα, την επικίνδυνη και ανεύθυνη οδήγηση» εκτιμά η επιτροπή. Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στο πλάνο όπου μιαBMW X5 γλιστρά σε έναν λασπωμένο δρόμο. Η BMW από τη μεριά της απάντησε ότι η συγκεκριμένη σκηνή απλώς δείχνει μια φάση «μικρής απώλειας της ελκτικής πρόσφυσης», υπογραμμίζοντας την ικανότητα του συστήματος xDrive να την ανακτήσει. Κατά την εκτίμηση της BMW τα αυτοκίνητα οδηγούνται με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο.

Η επιτροπή επεσήμανε ακόμη και την επίδραση της μουσικής στην αίσθηση της αυξημένης ταχύτητας που αποπνέει στο σποτ. Με την BMW να απαντά ότι το τραγούδι επελέγη απλώς γιατί θεωρήθηκε ότι ταιριάζει με το κοινό της.

Η επιτροπή θεώρησε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο σποτ παραβιάζει τρεις διατάξεις δεοντολογίας. Αν και, από τα 9,3 εκατομμύρια τηλεθεατών που είδαν τη διαφήμιση παραπονέθηκε μόνο… ένας. Αυτό το διαφημιστικό για το BMW M Division πάντως δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα.