Αρχική Ν. Αργολίδος Στο στόχαστρο κυκλώματος οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ στην Αργολίδα

Στο στόχαστρο κυκλώματος οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ στην Αργολίδα

Πονοκέφαλο στις αρχές έχει προκαλέσει η δράση οργανωμένων ομάδων που έχουν βάλει στόχο τους μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Αργολίδας, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί πολλοί παραγωγοί.

Το πρόβλημα είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και σε σχετικό ρεπορτάζ, τον Σεπτέμβρη του 2016, όπως είχε αποκαλύψει ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, το κόστος αντικατάστασης ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ετησίως.

Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, επανέφερε το ζήτημα στη Βουλή, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από τη διακοπή ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος, «στόχος των ομάδων που κινούνται στην ύπαιθρο είναι να ρίχνουν στο έδαφος τους μετασχηματιστές και να παίρνουν τα περιτυλίγματα χαλκού που βρίσκονται μέσα. Το κόστος της ζημιάς που προκύπτει μόνο από το μηχάνημα φθάνει τα 3.000 ευρώ, ενώ το κέρδος των κακοποιών για κάθε μηχάνημα υπολογίζουμε ότι φθάνει τα 1.500 ευρώ». Τις τελευταίες εβδομάδες, οι περιοχές του Κουτσοποδίου αλλά και των Μυκηνών έχουν αναδειχθεί στον κατεξοχήν τόπο δράσης των ληστών.

Ζημιές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας, μόνο για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 59 μετασχηματιστές για να κλαπεί ο χαλκός. Αυτό σημαίνει ζημιές που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ ετησίως, και βέβαια στον λογαριασμό δεν προστίθενται οι ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί, όταν σταματήσει απροειδοποίητα η γεώτρηση ή σταματήσει ο ανεμομείκτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργου Ντόκου, που επεσήμανε ότι «αυτοί που κινούνται τη νύχτα για να κλέψουν μετασχηματιστές, ουκ ολίγες φορές έχουν μπει και μέσα σε αγροτικές αποθήκες και κλέβουν ότι βρουν μπροστά τους».