Αρχική Eπικαιρότητα Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τον Τ. Μαντέλη

Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τον Τ. Μαντέλη

Ποινή πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, επέβαλε την Παρασκευή το δικαστήριο στον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, που κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση Siemens.

Αυτό σημαίνει ότι ο 73χρονος πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει 140.000 ευρώ για την «ελευθερία» του.

Η υπόθεση αφορά σε δωροδοκία του με 450.000 μάρκα από τη Siemens για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης 8002 του ΟΤΕ.

«Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε με περίσσιο θράσος ο Τάσος Μαντέλης, ζητώντας από το δικαστήριο να καταβάλλει το ποσό σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τάσου Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως ζήτησε ο 73χρονος πρώην υπουργός.

Αντίθετα, στη φυλακή θα οδηγηθεί το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens Ελλάς και «δωροδότης» του κ. Μαντέλη, Ηλίας Γεωργίου καθώς το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Τέλος το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά, σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.