Αρχική Ν. Αχαΐας Στα «αζήτητα» δύο πτώματα στην Πάτρα

Στα «αζήτητα» δύο πτώματα στην Πάτρα

Από πέρυσι το καλοκαίρι παραμένουν στο ψυγείο του νεκροτομείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ένας Αμερικανός και ένας Ρουμάνος, οι οποίοι θα ταφούν στην Πάτρα σε λίγες μέρες, ένα σχεδόν χρόνο μετά τον θάνατό τους. Κι αυτό γιατί αν δεν βρεθούν συγγενείς του νεκρού ή αν οι συγγενείς δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να παραλάβουν τη σορό, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και το νεκροτομείο του Ρίου ακολουθούν μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι οι άνθρωποι τελικά να ενταφιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός που ζούσε και εργαζόταν στην Πάτρα πέθανε πέρυσι το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει ταφεί. Συγγενείς σύμφωνα με πληροφορίες δεν τον παραλαμβάνουν, ενώ φίλοι του που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τα της ταφής, δεν μπορούν. Δεν έχουν σχετική εξουσιοδότηση και το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αν δεν είσαι συγγενής του νεκρού.

Οπότε ακολουθείται η διαδικασία γι αυτούς που είναι στα αζήτητα, η οποία είναι χρονοβόρα, ενώ προκύπτει πρόβλημα με το ποιος θα αναλάβει την ταφή. Ποιος θα καλύψει το κόστος; Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι από το νεκροτομείο του Ρίου «παρακαλάνε» γραφεία τελετών να αναλάβουν την ταφή δωρεάν, όπως και θα γίνει και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις που αναφέραμε.

Τα περιθώρια όμως στενεύουν πια και δεν υπάρχει σχετική προθυμία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Επιπρόσθετα, τονίζουν, πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το κράτος γι΄αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το κόστος του γραφείου τελετών.

Το θέμα του τάφου το αναλαμβάνει ο Δήμος και συνήθως παραχωρείται χώρος στο Β΄ Δημοτικό Κοιμητήριο στη Λεύκα.

Πιο συχνά στα αζήτητα του νεκροτομείου του ΠΓΝΠ παραμένουν συνήθως Βούλγαροι και Ρουμάνοι, ακόμα και αν βρεθούν συγγενείς, καθώς πολλές φορές αναφέρουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους παραλάβουν και να προχωρήσουν στον ενταφιασμό. Επίσης, οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν λείπουν και περιπτώσεις Ελλήνων που μένουν στα αζήτητα, ακόμα και μωρά, που οι γονείς τους, δεν αναλαμβάνουν να τα ενταφιάσουν. Πιο οργανωμένοι φαίνεται να είναι οι Αφγανοί, οι οποίοι συνήθως άμεσα ενδιαφέρονται και παραλαμβάνουν τον νεκρό τους.

Ποια η διαδικασία

Αρχικά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών ζητά τη συνδρομή των αντίστοιχων Πρεσβειών αν πρόκειται για αλλοδαπούς νεκρούς και της αστυνομίας στην ανεύρεση συγγενών αν υπάρχουν. Εκεί ξεκινά μια μεγάλη αλληλογραφία και η διαδικασία για να ολοκληρωθεί και να έρθουν οι απαντήσεις είναι συνήθως χρονοβόρα.

Αν δεν βρεθούν συγγενείς ή αν αυτοί για οποιονδήποτε λόγο δεν παραλαμβάνουν τον νεκρό, η «σκυτάλη» περνά στο νεκροτομείο του Ρίου. Αφού δοθεί το ΟΚ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για να προχωρήσει η ταφή, αυτή απευθύνεται στο νεκροτομείο. Σε αυτά που πρέπει αν γίνουν είναι η εξασφάλιση από τον Δήμο, άδειας δωρεάν υπηρεσιακής ταφής. Και η ανεύρεση του γραφείου που θα αναλάβει να τον θάψει δωρεάν..Όπως λέγεται, υπάρχει πια δυσκολία και στο νεκροτομείο του Ρίου, καθώς υπάρχει ένα 6θέσιο ψυγείο ειδικά για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους παραλαμβάνει κανείς και πολλές φορές όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες.

Έχει τύχει δε, κάποιοι να μείνουν στο ψυγείο, ως και δυόμιση χρόνια. Αυτό αφορούσε περίπτωση άνδρα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του.

Μάλιστα επειδή ο χρόνος περνά μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, ανοίγει άλλη γραφειοκρατική διαδικασία, όπως πχ η έγκριση από την Εισαγγελία της ταφής, όταν περάσει πολύς χρόνος από τον θάνατο του ανθρώπου.

Αυτό που επισημαίνουν οι γνωρίζοντες την κατάσταση είναι η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα κενά του νομικού πλαισίου, αλλά και να υπάρχει πρόβλεψη για τα έξοδα ταφής από την πολιτεία.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα επιβεβαιώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, σοροί παραμένουν για καιρό στο ψυγείο ταριχευμένες, είτε γιατί δεν υπάρχουν συγγενείς , είτε γιατί δεν μπορούν αυτοί να τις παραλάβουν. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωστόσο η ολοκλήρωσή τους απαιτεί πολύ χρόνο συνήθως.