Αρχική Ν. Μεσσηνίας Με τον καιρό ξεχνιέται η γραμμή: Ούτε και εφέτος πλοίο Καλαμάτα –...

Με τον καιρό ξεχνιέται η γραμμή: Ούτε και εφέτος πλοίο Καλαμάτα – Κρήτη;

Χωρίς πλοίο και σύνδεση με την Κρήτη θα παραμείνει πιθανότατα και το φετινό καλοκαίρι η Καλαμάτα.

Πέρσι πραγματοποιήθηκε ένα μόνο δρομολόγιο στη γραμμή Καλαμάτα – Κύθηρα – Κίσσαμος με το πλοίο “Βιτσέντζος Κορνάρος”, και η σύνδεση με την Κρήτη πήρε τέλος όταν το πλοίο της ΛΑΝΕ έπαθε σοβαρή ζημιά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε στο δήμαρχο και σε συμβούλους ότι ενδέχεται να δρομολογηθεί στη γραμμή το πλοίο “Ιονίς”. Η αναφορά του αυτή, όμως, δεν πήρε δημοσιότητα, ούτε ο ίδιος έκανε κάποια τέτοια ανακοίνωση ή δήλωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό που υπάρχει έως την 1η Ιουλίου, το “Ιονίς” εκτελεί τα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος, ενώ μια φορά την εβδομάδα πιάνει και Γύθειο.

Η ΑΝΕΝ ΚΑΙ Η “ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ”

Να υπενθυμίσουμε ότι τη δεκαετία του ‘90 η Καλαμάτα και η Μεσσηνία πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου) με την αγορά μετοχών και την αγορά του πλοίου “Μυρτιδιώτισσα”, που στήριξε τη γραμμή Καλαμάτα – Κύθηρα – Κίσσαμος, σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου και άλλους φορείς του Νομού Χανίων.

Το φιλόδοξο εγχείρημα όμως τελείωσε άδοξα, η ΑΝΕΝ στην ουσία διαλύθηκε, και η “Μυρτιδιώτισσα” (πρώην “Ανεμος”) μετονομάστηκε σε “Aqua Maria” κι έκανε δρομολόγια σε άγονες γραμμές, μεταξύ των οποίων το Λαύριο – Λήμνος – Αϊ-Στράτης – Καβάλα.