Αρχική Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα: Ξεκίνησε η δίκη για παράλειψη σε τοκετό με την κατηγορία της...

Καλαμάτα: Ξεκίνησε η δίκη για παράλειψη σε τοκετό με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως βαρύνεται ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος κάθισε χθες κατηγορούμενος στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καλαμάτας, για το θάνατο βρέφους.

Πρωτόδικα ο γιατρός είχε κριθεί ένοχος όπως κατηγορείτο και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο μαιευτήρας δεν έκανε στη μητέρα έγκαιρα καισαρική τομή, και το μωρό κατέληξε εξαιτίας ενδομήτριας υποξίας (έλλειψη οξυγόνου), μαζικής εισρόφησης αμνιακού υγρού στους πνεύμονες και βαριάς περιγεννητικής ασφυξίας.

Οπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις και την ακροαματική διαδικασία, το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 2011 γύρω στις 8.30 το πρωί. Η μητέρα του, μια νεαρή τσιγγάνα, είχε εισαχθεί στην κλινική του νοσοκομείου στις 11 το βράδυ, στις 11 Μαΐου – κι ενώ όλα τα καρδιοτοκογραφήματα έδειχναν φυσιολογικά μέχρι τις 8 το πρωί της 13ης Μαΐου, έπεσαν απότομα οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου και η επίτοκος μπήκε για επείγουσα καισαρική. Ωστόσο, το κατηγορητήριο καταλογίζει στον γιατρό ότι δεν μερίμνησε για τη διαρκή παρακολούθηση της νεαρής μητέρας, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί έγκαιρα τη βραδυκαρδία του εμβρύου και να καθυστερήσει την καισαρική.

Πάντως και χθες στη δίκη, όπως και πρωτόδικα, οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν διαβεβαίωσαν ότι και συνεχή παρακολούθηση είχε η μητέρα και έγκαιρα μπήκε για να γίνει η καισαρική, ενώ το μωρό δεν κατέληξε λίγο μετά τη γέννησή του, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, αλλά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην Αθήνα, όπου διακομίστηκε διασωληνωμένο.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ειδικευόμενη τότε γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατέθεσε ότι η παρακολούθηση της μητέρας ήταν συνεχής και διαβεβαίωσε ότι τα καρδιοτοκογραφήματα ήταν φυσιολογικά μέχρι τις 8 το πρωί, οπότε έπεσαν απότομα οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ίδια μάρτυρα, ο κατηγορούμενος γιατρός χωρίς καθυστέρηση έβαλε τη μητέρα για καισαρική και μέσα σε πέντε λεπτά το μωρό είχε γεννηθεί. Οταν βγήκε το κοριτσάκι, η γιατρός κατέθεσε πως ανέπνεε με δυσκολία και οι παιδίατρος έδωσε εντολή να διασωληνωθεί και να διακομιστεί σε μονάδα νεογνών στην Αθήνα.

Την αναγκαιότητα της διακομιδής επεσήμανε και ο πραγματογνώμονας, ο οποίος διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Νωρίτερα είχε καταθέσει η μαία που παρακολουθούσε από τις 3 τα ξημερώματα τη μητέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και πρωτόδικα, έτσι και χθες οι μάρτυρες ιατροί απέκλεισαν να εισρόφησε το κοριτσάκι το αμνιακό υγρό μέσα στη μήτρα, γιατί όπως εξήγησαν, ό,τι κινήσεις και αν κάνει το έμβρυο, το αμνιακό υγρό δεν κατεβαίνει κάτω από την τραχεία. Οπότε, συμπέραναν ότι την ώρα που έβγαζαν το μωρό από τη μήτρα θα πρέπει να έγινε η εισρόφηση.

Η δίκη συνεχίστηκε χθες μέχρι το μεσημέρι και διακόπηκε για την Τετάρτη 16 του μήνα.