Αρχική Eπικαιρότητα Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Ένας Αιγύπτιος 70 ετών ήταν ο «εγκέφαλος» της μεγάλης απάτης με τα αντικαρκινικά φάρμακα, η οποία ήρθε στο φως την Παρασκευή, έπειτα από πολυετή έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Ο επικεφαλής της σπείρας, μέσω «εταιρείας – φαντάσματος» στην Αίγυπτο την οποία είχε συστήσει, διακινούσε στο εξωτερικό σε πολλαπλάσια τιμή σκευάσματα τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για θεραπεία καρκινοπαθών στη χώρα μας.

Η εν λόγω εταιρεία φαινόταν ότι εισήγαγε στην Ελλάδα τα φάρμακα, ωστόσο, οι εισαγωγείς και τα τιμολόγια που εξέδιδε η εταιρεία ήταν εικονικά. Παρείχαν όμως κάλυψη στη λαθραία διακίνηση των φαρμάκων, που η σπείρα αποσπούσε από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Κι αυτό διότι τα σκευάσματα που προωθούνταν προς πώληση στη Γερμανία υποτίθεται ότι είχαν προηγουμένως εισαχθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Τα λαθραία σκευάσματα κατέληγαν σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, μόνιμο τόπο κατοικίας του 70χρονου και πωλούνταν σε τιμή διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια της αντίστοιχης στην Ελλάδα.

Στην απάτη συμμετείχαν ακόμη ένα φαρμακείο και μια φαρμακαποθήκη στην Αττική, των οποίων αφανής ιδιοκτήτης ήταν ο 70χρονος Αιγύπτιος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν εικονικά τιμολόγια, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του κυκλώματος αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ και η ζημιά του Δημοσίου τα 13 εκατ.

Η κλοπή των φαρμάκων γινόταν είτε μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων με τη συνδρομή γιατρών του ΕΟΠΠΥ, είτε μέσω υπ’ εξαίρεσής τους από νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Εκτός του 70χρονου, συνελήφθησαν ακόμη δύο γιατροί, ενώ ελέγχονται άλλοι οκτώ όπως επίσης και δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν και ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών διακινούσαν λαθραία τα σκευάσματα.

Όπως αποκαλύφθηκε επίσης, πριν σταλούν στο εξωτερικό, τα κλεμμένα φάρμακα φυλάσσονταν πάνω σε πάγο, σε ένα ανθοπωλείο και ένα ιχθυοπωλείο στο Παγκράτι και την Καλλιθέα.

Κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ, 63.000 ευρώ σε μετρητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χειρόγραφες σημειώσεις κ.ά.