Αρχική Ν. Κορινθίας Ιερά Μονή Αγ.Γεωργίου Φενεού (Ή Αη-Γιώργη Του «Φονιά»)- Κείμενο από την θεολόγο...

Ιερά Μονή Αγ.Γεωργίου Φενεού (Ή Αη-Γιώργη Του «Φονιά»)- Κείμενο από την θεολόγο του Αριστοτελείου Λελέκου Κατερίνα

 

 

Σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την τεχνητή λίμνη «Δόξα», βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Φονιά» (Φονιά: παραφθορά του Φενεού). Στη Ιερά Μονή αυτή, που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, κατά την Επανάσταση του 1821 είχε συσταθεί το αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας από τον ηγούμενο της Μονής Ναθαναήλ, με τη συνδρομή ηγουμένων από γειτονικές μονές.

Εδώ έγιναν συνελεύσεις για την οργάνωση της επανάστασης με την παρουσία οπλαρχηγών απ’ όλη την Κορινθία και Αρκαδία, με επικεφαλής τον «Γέρο του Μοριά». Οι δωρεές πλουσίων κατοίκων έκαναν το μοναστήρι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Πελοποννήσου, παραμονές της Επανάστασης.

Η Μονή, χτισμένη γύρω στο 1610 και ανακαινισμένη το 1754, τριώροφη με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι κτισμένος ο Ναός του Αγίου Γεωργίου – Βασιλική με τρούλο – με σπάνιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, αξίζει την προσοχή του επισκέπτη της περιοχής.
Χαρακτηριστικά είναι ο μεγάλος ξύλινος πολυέλαιος με εικόνες αγιορείτικης τεχνοτροπίας και το σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, όλα διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση. Η μικρή σκάλα του Νάρθηκα ανεβάζει σε ένα πατάρι όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό την Τουρκοκρατία, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.
Το μπαλκόνι της Μονής προσφέρει την καλύτερη θέα για τον προσκυνητή αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς «αλπικού» τοπίου, συνοδευόμενη πάντα από το γλυκό «τριαντάφυλλο», με το οποίο φιλεύουν οι καλόγεροι τους προσκυνητές της Μονής.
Η Μονή είναι ιδανική γι’ αυτόν που θέλει ένα ησυχαστήριο, αφού διαθέτει και χώρο για φιλοξενία.