Αρχική Eπικαιρότητα Ενέκρινε η Ευρωβουλή το ψήφισμα για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ενέκρινε η Ευρωβουλή το ψήφισμα για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται επί δίμηνο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Το εν λόγω ψήφισμα, ωστόσο, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «χαστούκι» στην Άγκυρα, πέρα από την πολιτική του σημασία, δεν είναι παρά ένα «κάλεσμα» προς την Τουρκία και κάθε ενδιαφερόμενη ευρωπαϊκή αρχή να πράξουν τα δέοντα για την ταχεία απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Έτσι, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε καλούνται οι τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες και να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Καλούνται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Καλούνται, τέλος, οι τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκομένους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

Το ζήτημα είναι πόσοι, πότε και… πώς θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το «κάλεσμα».

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός καθυστερεί την επιχείρηση ανέλκυσης του Mirage 2000-5
Επόμενο άρθροΠοιος Κoρίνθιος θεσμικός νομίζει ότι είναι ο Ολυμπος; (video)