Αρχική Eπικαιρότητα Άμεσα η προκήρυξη για τις νέες ταυτότητες – Αυτή θα είναι η...

Άμεσα η προκήρυξη για τις νέες ταυτότητες – Αυτή θα είναι η βασική αλλαγή

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη για την έκδοση νέων ταυτοτήτων σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα που προανήγγειλε παράλληλα και νέα μείωση των αστυνομικών που «φυλάσσουν» VIP πρόσωπα.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) και του Θανάση Παπαχριστόπουλου (ΑΝΕΛ), ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως σε ότι αφορά τη φύλαξη VIP προσώπων θα συνεχιστεί ο εξορθολογισμός έστω κι αν σε κάποιους –όπως είπε- θα πάρει χρόνο να συνηθίσουν την ιδέα ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς πολύ φύλαξη.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση να χαλάς κεκτημένα πολλών δεκαετιών, δείτε τι χτυπήματα δέχομαι κάτω από τη μέση, δεν το λένε απευθείας σε μένα, βρίσκουν κάποια εφημερίδα και με χτυπούν», είπε ο κ. Τόσκας, χωρίς να κατονομάσει συκγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, της Όλγας Κεφαλογιάννη, για την εγκληματικότητα, ανέφερε πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ υπάρχει 30% μείωση σε ληστείες και κλοπές σπιτιών και καταστημάτων σε σχέση με πέρυσι. Κατηγόρησε τη βουλευτή της ΝΔ για δημιουργία εντυπώσεων και κινδυνολογία παραμονές της τουριστικής περιόδου. «Τα στοιχεία που αναφέρατε δεν μας πείθουν γιατί η πραγματικότητα σας διαψεύδει», σχολίασε η Όλγα Κεφαλογιάννη καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθυνες του και να αφήσει τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλεια τους γιατί «η αδιαφορία στη βίαιη πραγματικότητα είναι προκλητική».

 

Πόσο θα κοστίζουν και ποιες θα είναι οι αλλαγές

Την ίδια ώρα τις τελικές προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις νέες ταυτότητες, περιμένει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για την κατασκευή τους.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες ταυτότητες των 28 χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τσιπάκι και βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που δεν ήταν μέσα στις προδιαγραφές που έχει βάλει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προβλεπόταν μόνο φωτογραφία με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως στα διαβατήρια.

Αν όμως οι οδηγίες της ΕΕ καθιστούν υποχρεωτικό κάτι τέτοιο, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στα νέα δεδομένα, γι’ αυτό και η προκήρυξη του διαγωνισμού μετατίθεται για μετά την επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Για την κατασκευή των νέων ταυτοτήτων θα γίνει πρόσκληση για την δήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις και θα καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων είναι, η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει εκδόσει μέχρι σήμερα διαβατήρια ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την φωτογραφία, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα την βγάζουν ιδιώτες φωτογράφοι, με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός δεν θα αφορά μόνο τις ταυτότητες, αλλά επειδή λήγει η σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τα διαβατήρια, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης συνολικά 11 δημόσιων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Τα πιο βασικά είναι τα διαβατήρια, οι ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, οι άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολίτικής), τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, οι ταυτότητες των αστυνομικών και οι κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα έξοδα των πολιτών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω από 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας.

Σε πρώτη φάση θα εκδίδονται οι ταυτότητες των νέων που βγάζουν για πρώτη φορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταυτότητες μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι όλες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 6-8 μηνών, οπότε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να αρχίσει προς το τέλος του 2018 – αρχές 2019.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ παρέλευση 15ετίας έπαυσε τη δίωξη για τη χασισοφυτεία του 55χρονου
Επόμενο άρθροΧρ.Κορδώσης : Θα διεκδικήσω εκ νέου την θέση του Προέδρου της Νομαρχιακής  Διοικούσας  Επιτροπής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας.