Αρχική Ν. Λακωνίας Εκσυγχρονίζονται τα Σπήλαια του Διρού!

Εκσυγχρονίζονται τα Σπήλαια του Διρού!

Απαντήσεις στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης μαζί με άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των Σπηλαίων Διρού απέστειλαν τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης και Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, η εντατική χρήση της Βλυχάδας ως επισκέψιμου σπηλαίου επί μισό αιώνα έχει επιφέρει σοβαρές βλάβες, με κυριότερη την υπερβολική ανάπτυξη της επιλιθικής χλωρίδας, γεγονός που καθιστά προφανή την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των σπηλαίων. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο προχωρά στον καθαρισμό της Βλυχάδας, ο οποίος θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, και προβλέπει καθαρισμό της υπάρχουσας φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας και μια σειρά μέτρων για την αποφυγή της εκ νέου δημιουργίας της, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ Α.Ε. και περιλαμβάνουν:

α) Αντικατάσταση του ήδη υπάρχοντος φωτισμού με ειδικούς λαμπτήρες τύπου LED
χαμηλής ισχύος
β) Χωρισμό του σπηλαίου σε τμήματα και τοποθέτηση φωτοκυττάρων διακοπής
φωτισμού ανάδειξης
γ) Εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων διαρκούς αυτόματης καταγραφής και
παρακολούθησης των κλιματικών παραμέτρων (data loggers), τα οποία θα ελέγχουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την μεταβολή τους
δ) Αντικατάσταση των θυρών εισόδου και εξόδου του σπηλαίου με διπλές συμπαγείς
αδιαπέραστες από το φως θύρες που θα περιορίζουν και τα δημιουργούμενα ρεύματα αέρα
ε) Τοποθέτηση αντιμικροβιακού τάπητα στην είσοδο του σπηλαίου για τον περιορισμό μεταφοράς μικροοργανισμών από τους επισκέπτες
στ) Καθορισμό του αριθμού των επισκεπτών που εισέρχονται ανά ομάδες στο σπήλαιο για την ελάχιστη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπνοές.

Σε ό,τι αφορά το σπήλαιο «Αλεπότρυπα», σύμφωνα με την απάντηση του Υπ. Πολιτισμού, οι εργασίες ανάδειξης έχουν ολοκληρωθεί και το μνημείο είναι έτοιμο για να λειτουργήσει ως επισκέψιμο. Επισημαίνει ωστόσο τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των έργων. Ειδικότερα:

α) Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανέγερση του μουσείου, μπροστά από την είσοδο του
σπηλαίου, προκειμένου οι επισκέπτες του να μη διέρχονται μέσα από τις εν εξελίξει οικοδομικές εργασίες
β) Δεδομένου ότι το σπήλαιο δεν διαθέτει χωριστούς χώρους υγιεινής, αλλά οι επισκέπτες του θα κάνουν χρήση εκείνων του συνόλου των εγκαταστάσεων, η ολοκλήρωσή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του σπηλαίου
γ) Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγκατάσταση της προβλεπόμενης κεντρικής ηλεκτρογεννήτριας (Η/Ζ) και η σύνδεση με αυτή της εγκατάστασης φωτισμού του σπηλαίου, ώστε να διασφαλίζεται ο αδιάκοπος φωτισμός αυτού σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρεύματος (όπως συχνά συμβαίνει στην περιοχή).

Με τη σειρά του το Υπ. Εργασίας υπογραμμίζει την ευθύνη του εργοδότη (ΕΤΑΔ) σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας τους, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα για τον εκσυγχρονισμό των σπηλαίων εμπίπτει στην ΕΤΑΔ Α.Ε., μολονότι η αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου.