Αρχική Eπικαιρότητα Δήμος Βερύκιος : Πετούσε σε ύψος 20,000 ποδών για να μην...

Δήμος Βερύκιος : Πετούσε σε ύψος 20,000 ποδών για να μην καίει πολλά καύσιμα όταν ξαφνικά μπήκε στον αέρα σε μια αράχνη από σύννεφα και έχασε τον προσανατολισμό του.

Γιώργος Μπαλαδώρος : Tι λέει ο έμπειρος δημοσιογράφος, επί σειρά ετών διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Δήμος Βερύκιος, για το τραγικό περιστατικό που πάγωσε όλη την Ελλάδα; – Να σημειώσουμε παράλληλα, ότι εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής (13/04) από αλιευτικό σκάφος στη Σκύρο η σορός του άτυχου σμηναγού – Χθες λίγες ώρες μετά την τραγωδία είχαν βρεθεί προσωπικά του αντικείμενα – Διαβάστε τι είπε για τις συνθήκες της τραγωδίας ο Δήμος Βερύκιος σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha. 

Ο Δήμος Βερύκιος, βετεράνος του ρεπορτάζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε σήμερα το πρωί πώς έγινε το τραγικό περιστατικό στη Σκύρο. Οι πληροφορίες του είναι από έμπειρους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις.

Δεν άντεξαν τα ανθρώπινα όρια είπε ο Δημος Βερύκιος περιγράφοντας τις συνθήκες που χάθηκε το ελληνικό Μιράζ που κατέπεσε στη Σκύρο αφαιρώντας τη ζωή του Γιώργου Μπαλταδώρου.

«Η θυσια του Γιώργου Μπαλταδωρου ήταν ένας συνδυασμός από τραγικές συμπτώσεις κακιάς τύχης και ώρας . Ο 34χρονος πιλότος έλαβε εντολή να φύγει από τη Σκύρο για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά καθώς είχε αργήσει η αλλαγή του και έφυγε για νέα αναχαίτιση επειδή ήταν έτοιμος από την προηγούμενη. Πρόκειται για την αρρώστια των πιλότων την ποιο επικίνδυνη ασθένεια τον μεγαλύτερο κίνδυνο που τους απειλεί!

Ενα δεύτερο τραγικό συμβάν είναι ότι προς αναζήτηση του χαμένου μιράζ έσπευσε το αεροσκάφος με τους άντρες της αλλαγής του που μόλις είχε φύγςι και βρισκόταν στον αέρα…».

Σήμερα το πρωί, 13/04/2018 βρέθηκε η σορός του άτυχου Σμηναγού

Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε σήμερα (13/04) τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Μιράζ 2000-5, αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο δήμαρχος Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης ανέφερε στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» ότι επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες ότι δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Πολλοί ψαράδες από το νησί αλλά και από τα κοντινά νησιά πήραν μέρος στις έρευνες καθώς το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν εντοπιστεί προσωπικά αντικείμενα του άτυχου Σμηναγού και είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του αλλά η σορός του 34χρονου βρέθηκε σήμερα Παρασκευή.

Τα σενάρια για την τραγωδία στο Αιγαίο

Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν πως τρία είναι τα στοιχεία που τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι η απώλεια προσανατολισμού λόγω παραίσθησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο άτυχος σμηναγός δεν ανέφερε κάποια βλάβη.

Το δεύτερο, ότι ο πιλότος του δεύτερου Mirage, δηλαδή ο Νο 2 του σχηματισμού, την ώρα της καθόδου των αεροσκαφών μέσα σε νέφη -σύμφωνα με πληροφορίες- απαγκιστρώθηκε (έκανε άνοδο δηλαδή) και ταυτόχρονα είδε το άλλο Mirage, να πέφτει στη θάλασσα.

 

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε την Πέμπτη με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Παράλληλα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του 34χρονου Σμηναγού το Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα στον νομό Καρδίτσας, η θλίψη είναι βουβή, για τον άδικο χαμό του 34χρονου σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ήταν επιμελέστατος ως μαθητής με μεγάλο πάθος για τη ζωή και τη δουλειά του, ο Γιώργος» τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Τσιαντής. Επισήμανε δε, πως ήταν καλός οικογενειάρχης με μεγάλη αγάπη προς την οικογένεια του.

«Είναι για μας ένας σύγχρονος ήρωας που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν» σημείωσε ο κ. Τσιαντής.

Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διέκρινε σε κάθε του πράξη, σε κάθε ενέργειά του.

Ο πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, δεν είναι πια μαζί μας, λένε οι συγγενείς του, οι οποίοι έκαναν λόγο και για έναν έμπειρο πιλότο.

smhnagos mpaltadwros mirage2

 

Τον θάνατο του Έλληνα πιλότου είχε επιβεβαιώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε στην ανάρτηση του ο ΥΕΘΑ.

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία γνωστοποίησε το όνομα του ηρωικού πιλότου: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Πώς έπεσε το μοιραίο αεροσκάφος

Σύμφωνα με το militaire.gr, το αεροδρόμιο της Σκύρου μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης (12/04), ήταν εκτός δράσης λόγω της κακής ορατότητας που επικρατούσε. Μόλις ο καιρός έφτιαξε και άνοιξε το αεροδρόμιο οι πιλότοι των δύο Mirage 2000-5 έλαβαν αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.

Οι δύο πιλότοι, είχαν επαφή με τους Τούρκους στη Μυτιλήνη. Από εκεί και αφού τους αναχαίτισαν πολλές φορές έφθασαν παρακολουθώντας τους μέχρι τη Ρόδο. Οι Τούρκοι τους ξαναοδήγησαν μέχρι τη Μυτιλήνη. Όλα αυτά με αερομαχίες κατά διαστήματα.

ΟΙ δύο πιλότοι κουρασμένοι επέστρεφαν στο νησί της Σκύρου για να προσγειωθούν. Μπροστά ήταν το Mirage με πιλότο τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλαταδώρο. Στην κάθοδο που πραγματοποίησαν τα δύο αεροσκάφη και στα 3.000 πόδια μπήκαν σε νέφωση και εκεί ο εφιάλτης κάθε πιλότου, η παραίσθηση, «χτύπησε» τον Σμηναγό με αποτέλεσμα να «καρφωθεί» στη θάλασσα. Το δεύτερο Mirage που ακολουθούσε παρολίγον να έχει την ίδια μοίρα… Ο πιλότος του κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε ύψος 1.000 ποδών και μέχρι να τραβήξει το χειριστήριο είχε βρεθεί στα 300 πόδια.

Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του

Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, Μαρία και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Τσίπρας: Χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.  Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Συλληπητήρια από τον Τούρκο πρωθυπουργό

Τα συλλυπητήρια του και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ “συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον”.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων