Αρχική Eπικαιρότητα 15 χρόνια σαν σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη

15 χρόνια σαν σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Απριλίου 2003 όταν όλη η Ελλάδα “πάγωσε” από την είδηση για τρομακτικό τροχαίο στην κοιλάδα των Τεμπών ανάμεσα σε μία νταλίκα και ένα τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, σκοτώνοντας 21 από αυτούς

Οι μαθητές της α’ λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας επέστρεφαν από την εκδρομή τους στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003. Το πούλμαν διερχόταν από την κοιλάδα των Τεμπών, όταν ο οδηγός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν έχασε τον έλεγχο διερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το πούλμαν στο 388ο χλμ της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας σε τραγωδία τη σχολική εκδρομή.

Απολογισμός: 21 μαθητές νεκροί και άλλοι εννέα τραυματίες, Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές διαλύεται ολοσχερώς κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό των μαθητών.

Τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη το 2003
Τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη το 2003  EUROKINISSI
Τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη το 2003
Τραγωδία με μαθητές στα Τέμπη το 2003  EUROKINISSI

Δεκαπέντε χρόνια μετά και τα βασικά “γιατί” της τραγωδίας δεν έχουν πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις. Όπως γιατί δεν είχε αποσυρθεί το πούλμαν, ενώ είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας, ή γιατί ο οδηγός οδηγούσε επί έξι ώρες χωρίς διάλειμμα.

Μαθητές στο νοσοκομείο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη το 2003
Μαθητές στο νοσοκομείο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη το 2003  EUROKINISSI
Η δίκη για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
Η δίκη για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη  EUROKINISSI

Στη δίκη που έγινε πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα, τον Οκτώβριο του 2008, έξι άτομα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως δεκαπέντε χρόνια. Ανάμεσά τους, ο οδηγός της νταλίκας που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν με ποινές από 4 έως 14 χρόνια, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές αθωώθηκε. Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Το Μακροχώρι ωστόσο, δεν ξεχνά ποτέ και δεν σταμάτησε να θρηνεί για όλα αυτά τα παιδιά που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι…