Αρχική Ν. Μεσσηνίας Συνεννόηση για τα αδέσποτα ζητεί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας

Συνεννόηση για τα αδέσποτα ζητεί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας

Κάλεσμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς του τόπου να καθίσουν σε ένα τραπέζι, για να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν αδέσποτα ζώα και να βρουν λύσεις, απηύθυνε χθες το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.

Τα μέλη και εθελοντές εκτίμησαν ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 αδέσποτα σε Καλαμάτα – Μεσσήνη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα και κατηγορίες κατά του ομίλου, που δημοσιεύονται ή διαδίδονται. Ξεκαθάρισαν ότι δεν παίρνουν χρήματα για τη δράση τους και επισήμαναν πως στόχος τους είναι να μην έχει η Μεσσηνία αδέσποτα.

“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ”

Ειδικότερα, η πρόεδρος Κατερίνα Πεζώνη ξεκαθάρισε ότι “είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε κάποιο συμφέρον από τα ζώα”. Παρατήρησε πως “στόχος του ομίλου να βοηθήσει το δήμο και την κοινωνία στο πρόβλημα με τα αδέσποτα”, καταγράφοντας ότι έχουν αυξηθεί 40% στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Δείχνοντας φωτογραφίες με περιστατικά κακοποιημένων ζώων, επεσήμανε ότι είναι ατελείωτα τα αιτήματα για βοήθεια και δήλωσε πως “θα πάμε στο περιστατικό, το ζώο θα μεταφερθεί σε κτηνίατρο και θα του βρούμε σπίτι, να μην είναι στο δρόμο”.

Είπε ότι “προσπαθούμε να κάνουμε ενημέρωση, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και από σας, από τα μέσα ενημέρωσης” και σημείωσε πως “στόχος μας είναι να μην έχει η Μεσσηνία αδέσποτα”.

Η κ. Πεζώνη πληροφόρησε ότι “έχουμε ταμία και λογιστή. Εχουμε έσοδα, έχουμε υποστηρικτές και μέλη”, παρατηρώντας πως “βγάζουν από το υστέρημά τους και φέρνουν το σακί με την τροφή. Υπάρχουν διεθνή σωματεία, από το εξωτερικό, που μας υποστηρίζουν”.

Επεσήμανε ότι “τηρούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες “, διευκρίνισε πως “μυθεύματα και δημοσιεύματα για κακό σκοπό δεν μας αφορούν” και εκτίμησε ότι “είναι εκ του πονηρού και άκρως συκοφαντικοί” αυτοί που τα διαδίδουν. Ανέφερε δε με απόλυτο τρόπο ότι “ο εθελοντής που θα φροντίσει ένα κακοποιημένο ζώο δεν μπορεί να πάει να το πουλήσει ή να το δώσει για κακό σκοπό”.

Ενημέρωσε ότι ως όμιλος θα πάρουν μέρος στη δημοπρασία του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των αδέσποτων, εκφράζοντας την πίστη πως “μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζώα με ευαισθησία, γνώση και φιλοζωική συνείδηση”.

Ζήτησε “να πιέσει η Καλαμάτα, ο δήμος, για να δημιουργηθεί Αστυνομία Ζώων και να γίνουν διαφημιστικά σποτάκια που θα ενημερώνουν τον κόσμο”. Τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες “πρέπει να στειρώνουν το ζώο τους, και να μην το εγκαταλείπουν” – κι έκανε λόγο για ενημέρωση στα σχολεία, για απόκτηση φιλοζωικής παιδείας.

Η αντιπρόεδρος Μαρία Κουτσούκου παραδέχθηκε ότι “με τα περιστατικά κακοποίησης λυγίζουμε” και αναφερόμενη σε συκοφαντικές δηλώσεις επεσήμανε: “Είμαστε ανοιχτοί σε όλους, να έρθετε μαζί μας να δείτε. Δεν κάνουμε τίποτα που δεν είναι νόμιμο, που να έχει σχέση με χρηματισμό”. Και ζήτησε να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση.

“ΝΟΜΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ”

Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι επικεφαλής του Φιλοζωικού παρατήρησαν ότι “για τα ζώα που υιοθετούνται, ο ΦΟΚ δεν παίρνει χρήματα. Και για τις υιοθεσίες από το εξωτερικό, τα έξοδα πληρώνονται στον κτηνίατρο και στην αεροπορική εταιρεία, όχι στο Φιλοζωικό”.

Ενημέρωσαν ότι έχουν υιοθεσίες στην Ελλάδα και αρκετές στο εξωτερικό, ενώ για το χώρο φιλοξενίας των ζώων που έχουν στη Μεσσήνη, απάντησαν: “Είναι επαρκής ο χώρος, έχουμε ξεκινήσει για να βγάλουμε άδεια. Κάποια ζώα επανεντάσσονται. Σιτίζουμε ζώα και σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας και ευρύτερα. Χρειαζόμαστε στήριξη για να φτιαχτεί καλύτερα ο χώρος και να έχουμε άδεια. Εχουμε 150 – 200 σκυλιά στο χώρο μας, έχουμε και τα 8 επιθετικά από τη Θεμιστοκλέους και τη ΔΕΗ”.

Για τον έλεγχο που έγινε πρόσφατα στο χώρο αυτό από την Αστυνομία, απάντησαν πως “έγινε από καταγγελία, ξέρουμε, γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Δεν διαπιστώθηκε κάτι, ούτε έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα”.

Ανέφεραν ότι “οι φόλες είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά δεν τα μαθαίνουμε”, τόνισαν πως “πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία” – και δήλωσαν ότι “είμαστε αντίθετοι με το νόμο που αποσύρθηκε. Ηταν εισπρακτικός, όχι φιλοζωικός, και δεν λύνει το πρόβλημα”.

Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας είναι: Πρόεδρος Κατερίνα Πεζώνη. Αντιπρόεδρος Μαρία Κουτσούκου. Γραμματέας Πόπη Δρακοπούλου. Ταμίας Βασιλεία Χανδρινού. Μέλη Τατιάνα Λογκβινέκο, Ανδρέας Ντονέλι, Αννα Σπανογιάννη. Στη συνέντευξη, πέρα από εθελοντές του ομίλου παρέστη και η πρώην πρόεδρος Κανέλλα Καλαποθαρέα.

• Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας είναι 6947-962410, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν και μέσω της σελίδας του ομίλου στο Facebook: Φιλοζωικός Ομιλος Καλαμάτας.